glasul-hd.ro Web analytics

Fără categorie

NEWS ALERT: Iadul s-a dezlănțuit, la Orăștie. Declarațiile primarului: „A FOST HAOS”

Azi-noapte, peste Orăștie s-a dezlănțuit iadul. Flăcări mari, explozii puternice, panică, disperare. Fabrica de uleiuri esențiale și chimicale aromatice Terpena, cea pentru care lucrează aproximtiv 200 de angajați, a luat foc, încă de după-masă, dar spre seară totul a luat dimensiunile unei adevărate catastrofe. Sute de oameni au fost evacuați din case, întrucât fumul gros și toxic era irespirabil, iar focul amenința să se extindă. Încă de ieri după-masă, pompierii se așteptau la orice. Nu au putut face nimic, decât să aștepte ca butoaiele, niște adevărate bombe, să explodeze.

Chiar și acum, fabrica încă arde.

„În momentul de față, lucrurile sunt sub control. Azi-noapte a fost haos. Mai arde, sunt câteva focare care mai ard. Chiar în urma cu 45 de minute au mai fost două explozii, două butoaie au sărit în aer. A fost o poluare pe râu și vegetația din jurul râului, pentru că au și sărit bidoanele respective în aer. Bidoanele acestea conțineau uleiuri esențiale, lavandă și diferite uleiuri… Explodează atât de puternic, pentru că au aceleași proprietăți ca și motorina. Când au început să explodeze s-au dus în lanț. Nu s-a mai putut interveni acolo. Noi am asigurat doar perimetrul și protecția populației”, a declarat primarul Orăștiei, Ovidiu Bălan.

La Orăștie, situația este critică.

Mirosul de fum se simte și acum. Dumnezeu ne-a ajutat că vântul nu a bătut spre oraș. (…) Pompierii sunt la fața locului și acum. Dar există o problemă, pentru că dacă dau cu foartă multă apă, toată apa asta intră în pânza freatică sau în râu. Râul Orăștiei este foarte aproape această societate, la cinci-șase metri. Mai avem o problemă cu stația de epurare a orașului. A fost luat curentul, în momentul de față este luat curentul, merge pe generatoare, nu funcționează cum trebuie, ne este frică că o dăm peste cap. Stația e aproape de fabrică, la aproximativ 100 de metri. Acolo sunt niște microorganisme care mor, dacă nu se întâmplă ceva. am fost nevoiți, la un moment dat să evacuăm. Am închis tot și le-am spus să plece de acolo. Siguranța oamenilor a fost pe primul loc. Dacă se întâmpla ceva cu vreun om, chiar răspundeam”, a mai spus primarul municipiului Orăștie, pentru „Glasul Hunedoarei”. 

Efectivele sporite din județul Hunedoara și echipajele sosite în sprijin din județele Alba, Gorj și Sibiu, însumând peste 40 de pompieri, au intervenit, pe timpul nopții, cu spumogen dispersat cu tunurile aflate în dotarea a 11 autospeciale de stingere.
„Eforturile susținute ale pompierilor au dus la reducerea ariei afectată de incendiu și stoparea propagării arderii la alte obiective de pe platforma industrială.”, se arată într-un comunicat al ISU Hunedoara

Incendiul a izbucnit la o hală cu o suprafață de aproximativ 5.000 mp in care se aflau depozitate uleiuri foarte ușor inflamabile. În urma incendiului un bărbat de 24 de ani a suferit arsuri de gradul 3 și 4 pe 80% din suprafața corpului.

Pe timpul nopții jandarmii au asigurat măsurile de ordine în zona locuințelor din care s-a evacuat populația precum și în zona sălii de sport din municipiul Orăștie.

Agenția pentru Protecția Mediulu Hunedoara a amplasat un echipament fix pentru monitorizarea calității aerului. Operațiunea se va realiza din oră în oră, monitorizarea urmând să continue timp de o săptămână și după lichidarea incendiului.

Comitetul local al municipiul Orăștie a decis evacuarea a peste 370 de oameni din cinci blocuri, cu 185 de apartamente, precum și din 25 de locuințe situate pe străzile Nicolae Titulescu și Câmpul Nou situate in apropiere de locul producerii incendiului.

Majoritatea oamenilor a preferat să se autoevacueze la rude, în timp ce alte persoane au fost transportate la sala de sport din municipiul Orăștie.

„Recomandăm populației din Orăștie să evite deplasarea în zona de manifestare a incendiului, să închidă ușile și ferestrele pentru evitarea pătrunderii fumului, să părăseasă zona de manifestare a incendiului și să indentifice locuri sigure și aerisite”, se mai arată în comunicat.