glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Nemulţumirile manifestanţilor, între speculaţii politice şi dialog social

Mitingul liberalilor din capitală a fost asezonat şi cu manifestări de stradă în teritoriu organizate de social-democraţi. Municipiul Deva s-a aliniat localităţilor din ţară în care au avut loc acţiuni de protest, în faţa Casei de Cultură fiind prezente câteva sute de persoane, venite din toate colţurile judeţului, care au strigat lozinci anti- Guvern şi împotriva lui Băsescu.

Şi liderii judeţeni ai partidelor politice au ieşit ieri „la rampă” şi au comentat evenimentele care au avut loc în ultimele zile în judeţul Hunedoara şi în întreaga ţară. Dacă social-democraţii susţin că este nevoie de demiterea miniştrilor şi instaurarea unui guvern de tehnocraţi, democrat liberalii au făcut apel la dialog bazat pe argumente.

Guvernul trebuie să-şi dea demisia

Liderul Organizaţiei Judeţene a PSD Hunedoara, Laurenţiu Nistor, a prezentat concluzia USL care s-a desprins în urma discuţiilor care au avut loc ieri între putere şi opoziţie. „Actualul guvern trebuie să-şi dea demisia. În locul lui trebuie pus un guvern de tehnocraţi, iar USL are alături oameni de valoare care nu fac parte din partid, dar care ne susţin. Trebuie elaborată o nouă lege electorală şi de asemenea vom cere alegeri parlamentare anticipate, până în aprilie, iar atunci noul guvern va avea o susţinere majoritară”, a precizat Nistor. Liderul judeţean al PSD Hunedoara a prezentat şi câteva măsuri pe care USL le va aplica pentru îmbunătăţirea nivelului de trai. Acestea fac referire la stimularea sectorului agricol, prin acordarea de subvenţii şi canalizarea fondurilor în investiţii corecte şi infrastructură.

Membrii PSD, prezenţa obligatorie

Manifestările care au avut loc ieri la Deva au fost cele mai ample din ultimele zile. De acest aspect s-au ocupat îndeaproape social-democraţii hunedoreni, care au adus la Deva oameni din toate colţurile judeţului. Aceştia mizau pe o prezenţă de aproximativ 1.400 de participanţi, însă au reuşit să realizeze doar jumătate din „targhet-ul propus”. Acestora li s-au alăturat tineri şi pensionari din municipiul reşedinţă de judeţ. Protestatarii au fluturat steaguri şi pancarte pe care erau înscripţionate lozinci antiguvernamentale, au dat foc la fotografii cu Boc, Udrea, Băsescu şi cu deputatul Viorel Arion după care au aprins lumânări. Liderii PSD s-au aflat în mijlocul protestatarilor. În fapt, protestele „spontane” din ultimele zile au fost organizate din umbră de membrii organizaţiilor de tineret ale partidelor componente ale Uniunii. În acest sens, în spaţiul virtual au circulat mesaje, trimise de către preşedinta Organizaţiei TSD Deva, Oana Frânc, şi în care erau precizate regulile de participare: „Stimaţi colegi, astăzi la ora 16 cu toţii trebuie să fim în faţa Casei de Cultură! Miting! Fiecare membru al biroului să vină cu 20 de prieteni, cunoştinţe, rude! Excepţie fac „interimatele” de la tineret şi femei! Ele trebuie să vină cu 50 de membri, prieteni, rude etc! Prezenţa, obligatorie!”.

La protest, cu spray iritantlacrimogen

În cursul zilei de ieri au avut loc manifestaţii de protest în şapte localităţi, respectiv Deva, Hunedoara, Orăştie, Brad, Petroşani, Lupeni şi Vulcan, majoritatea adunărilor de stradă fiind neautorizate. Doar la Vulcan şi Lupeni manifestările au fost declarate în prealabil şi autorizate de administraţia locală. Ordinea şi siguranţa publică a fost asigurată de jandarmii hunedoreni, iar protestele au fost paşnice, cu mici excepţii. „Jandarmii care asigurau ordinea publică la adunarea desfăşurată în faţa Casei de Cultură din municipiul Deva au găsit asupra unui tânăr un spray cu substanţă iritantlacrimogenă. Tânărul are 33 de ani şi este domiciliat în municipiul Hunedoara. Jandarmii au aplicat legea, actele de constatare vor fi înaintate pentru continuarea cercetărilor efectivelor de poliţie”, a precizat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Hunedoara, locotenent Nicolae Răducu.

PDL face apel la dialog bazat pe argumente

În cursul zilei de ieri, conducerea judeţeană a PDL Hunedoara a emis un comunicat de presă prin care face apel la dialog bazat pe argumente. „Sunt oameni care se confruntă cu probleme reale şi care acum şi le clamează în stradă. Pe aceştia trebuie să-i ascultăm cu toţii. Atât noi, cât şi celelalte partide politice, ca să găsim soluţii adecvate problemelor lor, dar şi din punctul de vedere al posibilităţilor economice ale statului”, se arată în comunicatul PDL. Noi suntem adepţii luării deciziilor cu calm şi raţiune. Ne vom păstra cumpătul şi suntem convinşi că şi oamenii de bună-credinţă vor face la fel. Ne vom aşeza la masa unui dialog bazat pe argumente. Şi, să nu uităm că, înainte de a fi politicieni, suntem cu toţii locuitori ai judeţului Hunedoara”, precizează conducerea PDL.