glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Nazare vrea finalizarea tronsonului de autostradă Deva-Orăştie în luna octombrie

„În octombrie vom circula de la Deva spre Orăştie pe austostradă” a promis Ministrul Transporturilor. Alexandru Nazare s-a aflat ieri, în vizită de lucru pe şantierul autostrăzii Deva-Orăştie, unde a solicitat constructorilor să accelereze ritmul de lucru, astfel încât tronsonul respectiv să fie redat circulaţiei în luna actombrie.

Ministrul Transporturilor a vizitat ieri şantierul de autostradă din Simeria, unde se desfăşoară lucrările de construcţie a podului peste râul Mureş, care la finalizare va fi unul dintre cele mai mari din ţară. În urma inspecţiei, ministrul s-a arătat mulţumit de stadiul lucrărilor, însă a cerut constructorilor să urgenteze finalizarea acestora cu patru luni înainte de termen.

Se lucrează la foc continuu

Ministrul Transporturilor le-a atras atenţia constructorilor de faptul că lucrarea trebuie finalizată până în toamna acestui an. „Dorim ca în octombrie să putem deschide circulaţia pe acest tronson în condiţii de siguranţă. Pentru a atinge acest obiectiv va trebui să se lucreze în trei schimburi, şapte zile din şapte. Le-am atras atenţia încă o dată constructorilor asupra termenului de octombrie 2012. Am făcut eforturi anul trecut pentru a extinde memorandumul ISPA pentru această lucrare şi, dat fiind faptul că la sfârşitul anului el expiră, vor trebui să se concentreze ca în octombrie să putem deschide circulaţia pe toţi cei 32 km ai tronsonului Deva – Orăştie. Voi fi cu ochii pe ei. Va fi o premieră pentru o lucrare ISPA”, a precizat Nazare. Autostrada Deva-Orăştie a fost împărţită în două tronsoane, respectiv Deva – Simeria (14,8 kilometri) cu termen de finalizare în februarie 2013 şi Simeria – Orăştie, 17,7 kilometri, cu termen de finalizare, prevăzut în contract, februarie 2012.

Judeţul Hunedoara va fi conectat la Europa

Tronsonul de autostradă Deva-Simeria se întinde pe o lungime de 32,5 kilometri, este prevăzut cu două noduri rutiere, 21 poduri şi 100 de podeţe. Valoarea lucrărilor este de 177,92 milioane euro, din care contribuţia Comisiei Europene este de 108,51 milioane euro, iar diferenţa este finanţare asigurată de Guvernul României. „Vizita ministrului Alexandru Nazare şi interesul ministerului pentru realizarea acestui tronson de autostradă sunt evidente. Pe mine mă bucură ritmul în care se lucrează astăzi la tronsonul Deva – Orăştie. Există premisele finalizării înainte de termenul prevăzut în contract, în beneficiul tuturor şi trebuie să ne obişnuim cu acest mod de lucru într-o economie reală, când contractele se derulează între parteneri serioşi. Putem spune că Deva şi judeţul Hunedoara vor fi, astfel, conectate la Europa”, a precizat preşedintele PDL Hunedoara, Dorin Gligor. Potrivit responsabililor de şantier, lucrările la terasamentul autostrăzii sunt finalizate în proporţie de 60 la sută, volumul umpluturii fiind cel mai mare de pe traseul Nădlac – Sibiu, respectiv 6,3 milioane de metri cubi. De asemenea, podeţele sunt finalizate în proporţie de 60 la sută, iar cele 21 de poduri în proporţie de 40 la sută.