glasul-hd.ro Web analytics

ActualitatePolitică

Municipiul Hunedoara – epicentrul unui cutremur în PNL. Conducerea organizaţiei judeţene a PNL a dizolvat Biroul Permanent al organizaţiei locale Hunedoara.

Viorel Arion nu mai este preşedintele organizaţiei municipale a PNL Hunedoara. Valeriu Bejinariu pleacă din partid. Tensiunile dintre liberalii hunedoreni (care au contribuit la un scor foarte prost, la parlamentare, în municipiu) încep să răbufnească public.

Vineri la amiază, liderii organizaţiei judeţene a PNL organizau o conferinţă de presă în care, printre altele, justificau, oarecum, diferenţa de voturi dintre 2012 şi 2016, la alegerile parlamentare. În municipiul Hunedoara, candidatul PNL, Carmen Hărău, a obţinut 3.853 de voturi, în decembrie 2016, în timp ce, la vot uninominal, din postura de candidat al USL, aduna în 2012 peste 18.000. „Avusesem carnet de partid la PSD, oamenii din PSD mă priveau atunci ca pe speranţa nerealizată politic a PSD-ului pentru că m-am dat la o parte, n-am rezistat decât opt luni, eu cu ei şi ei cu mine. A fost vot PC, vot PSD, vot PNL într-un municipiu roşu. Era firesc”, a declarat Carmen Hărău când a venit vorba despre o eventuală comparaţie între rezultatele din 2012 şi cele din 2016. Preşedintele interimar al PNL, Florin Roman, declara, la rându-i, că nici la modul general nu se pot compara rezultatele liberalilor din 2016, cu cele din 2012. Totuşi, cele din municipiul Hunedoara sunt considerate de Roman drept „proaste”. „Eu îl aştept pe domnul Arion cu un gest, vizavi de rezultate. Aştept un gest de onoare, dar nu de ziua lui, că nu vreau să-i stric ziua”, spunea Roman, vineri, la amiază.

Roman: „E ca la fotbal”

Şi, totuşi, lui Arion i-a fost stricată ziua. Vineri seara, Comitetul Judeţean Executiv al PNL a decis dizolvarea întregii conduceri a organizaţiei municipale liberale din municipiul Hunedoara. „Să scazi de la 8.000 de voturi la locale la doar 3.000 la parlamentare e un rezultat foarte prost. E cea mai mare pierdere de voturi din judeţ. Domnul Vasilică Potecă este numit preşedinte interimar şi are două-trei săptămâni la dispoziţie să vină cu o propunere a componenţei Biroului Permanent de acolo. După ce se va stabili calendarul naţional al alegerilor în PNL, vor fi alegeri şi la organizaţia din Hunedoara. Tot Biroul de acolo este vinovat pentru acest rezultat foarte prost. Au fost tot felul de fricţiuni acolo, au dat afară colegi în timpul campaniei (aluzie la demisia lui Ovidiu Crişan). Domnului Arion îi reproşez lipsa de rezultate. E ca la fotbal: dai gol – câştigi, nu dai gol – pierzi”, ne-a declarat ieri preşedintele interimar al organizaţiei judeţene a PNL, Florin Roman.

Arion: „Pe judeţ, PNL a scăzut de la 32 la 21 la sută. Cine e de vină?”

În replică, Viorel Arion spune că avea, oricum, de gând, să demisioneze lăsând de înţeles că măsura demiterii sale este una nejustificată: „Eu n-am dat afară pe nimeni. Atunci şi-au dat demisia Ovidiu Crişan şi doamna Silvia Ghenea. Demisia e un act unilateral. Care e vina mea că sunt 5.000 de voturi diferenţă (între locale şi parlamentare – n.red.)? Atunci şi dânsul să explice de ce PNL a scăzut de la 32 la sută la locale la 21 la sută la parlamentare, pe judeţ. A cui e vina, tot a mea?

Oricum voiam să-mi depun acea demisie de onoare de care tot vorbea la conferinţa de presă. Vineri fiind ziua mea de naştere, mi-am zis să o las pentru luni (astăzi – n.red.). Nu o să contest decizia la forurile partidului. Nici nu am de gând să candidez la următoarele alegeri din partid. Cum să faci asta după ce eşti dat afară pe uşa din dos?”

Bejinariu: „Aveam demisia scrisă încă din noiembrie”

Tot vineri seara, conducerea organizaţiei judeţene a PNL a decis să-i retragă sprijinul politic lui Valeriu Bejinariu (devenit consilier judeţean în urma alegerilor locale din vara trecută). Acestuia i s-a reproşat faptul că nu s-a implicat deloc în campania electorală. „Da, am decis să nu mă implic, pentru că am spus de la bun început că lista de candidaţi a PNL nu reflectă dorinţa electoratului din municipiul Hunedoara. Iar rezultatele s-au văzut. S-au tot tărăgănat şi sondajele de opinie până când s-a ajuns la concluzia că nu mai e timpul necesar pentru aşa ceva, s-a mers la Bucureşti, s-au stabilit candidaţii şi am fost puşi în faţa faptului împlinit. Demisia mea din PNL şi din Consiliul Judeţean este scrisă încă din noiembrie, imediat după demisia lui Ovidiu Crişan, dar am convenit atunci, împreună cu colegi din partid, cei din vechiul PDL, să nu bulversăm acele două săptămâni care mai rămăseseră din campanie.

Domnul Roman trebuie să ştie că e extrem de uşor să distrugi, dar e foarte greu să construieşti. Când va reuşi el să facă, în Hunedoara, un marş cu 5000 de oameni, cu un capăt la Union şi celălalt la Primărie, aşa cum am făcut eu în 2012, mai vorbim.

Voi pleca şi din funcţia de la Parcul Industrial Hunedoara (unde e director executiv din 2012 – n.red.) pentru a nu se considera că aş avea vreun avantaj politic. Nu am cum să rămân în PNL, dar, sub nicio formă, nu voi pleca la PSD”, a declarat Valeriu Bejinariu.

Tags