glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

Muncă la -20 de grade. Vânzătorii stradali şi angajaţii spălătoriilor auto, forţaţi să îndure gerul

Gerul năprasnic din zilele acestea afectează muncitorii care lucrează în aer liber. Vânzătorii stradali, măturătorii, comercianţii din târguri, angajaţii spălătoriilor auto şi a vulcanizărilor sunt nevoiţi să îndure temperaturi de -20 de grade pentru a supravieţui.

Temperaturile au scăzut cu mult sub zero grade, iar prognoza meteo nu se anunţă a fi favorabilă nici pentru următoarea perioadă de timp. Există oameni care înfruntă gerul năprasnic pentru a pune o bucată de pâine pe masă. Îmbrăcaţi cu o mulţime de haine şi cu termosul de ceai cald lângă ei, comercianţii ambulanţi stau toată ziua în frig pentru a-şi vinde marfa. „Este cumplit. Afară sunt -20 de grade şi noi suntem nevoiţi să îndurăm frigul în fiecare zi pentru că nu avem de ales. Altundeva nu am unde să lucrez şi sunt la o vârstă la care este şi greu să găsesc ceva mai bun şi de aceea mă conformez situaţiei. Chiar dacă afară este ger, trebuie să mâncăm şi noi ceva. În fiecare dimineaţă mă îmbrac gros şi când simt că nu mai pot de frig mă adăpostesc undeva până mă încălzesc şi după aceea mă întorc iarăşi la vânzare”, a precizat Ilie Mihai, un vânzător din târgul din Brad.

Activitatea spălătoriilor auto, dată peste cap de frig

Gerul din ultimele zile a dat peste cap şi activitatea spălătoriilor auto. Clienţi sunt, însă nu pe atât de mulţi pe cât şi-ar dori patronii, care au adaptat activitatea spălătoriilor la condiţiile de iarnă. Chiar şi aşa, prea puţini proprietari de automobile mai apelează la serviciile spălătoriilor auto. Motivele sunt variate. Fie că nu sunt dispuşi să îndure frigul pentru a-şi primeni maşina, fie le e teamă să nu îngheţe chederele sau încuietorile, tot mai mulţi hunedoreni preferă să nu-şi spele autoturismele. „Un spălat interior şi exterior durează aproape o oră. Oamenii nu vor să aştepte atâta vreme în frig şi mai bine nu îşi spală maşina. Desigur, sunt şi alţi factori la mijloc. Afară este foarte frig, iar apa îngheaţă în câteva secunde. Noi folosim apă caldă pentru a preveni îngheţul, însă proprietarilor de automobile le e teamă să nu le îngheţe diverse piese la maşină”, spune administratorul unei spălătorii auto din Deva. Mai puţini clienţi înseamnă bucuria angajaţilor spălătoriilor auto, care sunt nevoiţi să îndure gerul de dimineaţa până seara. În plus, din neatenţie, aceştia sfârşesc de cele mai multe ori cu hainele ude. „E frig, dar ne încălzim cu ceai fierbinte. Nu sunt chiar atât de mulţi clienţi şi putem munci cu rândul. În timp ce colegul se ocupă de o maşină, eu stau şi mă încălzesc, apoi facem schimb”, explică Dorin Matei, angajat la o spălătorie auto.

Tags