glasul-hd.ro Web analytics

ActualitateAdministrație

„Multiculturalii”, prinși cu ocaua mică. Alexandru Gruian a condus „Centrul Multicultural” Deva ca pe propria afacere

„Trai pe vătrai, neneacă!”. Propagandistul oficial al administrației Mărginean, fostul jurnalist Alexandru Gruian, a cheltuit bugetul alocat Casei de Cultură de către Consiliul Local Deva cum și pe ce a vrut el, fără niciun control contractual. Acest fapt reiese din procesul-verbal încheiat în urma controlului efectuat de Camera de Conturi Deva la instituțiile subordonate administrației locale.

Auditorii publici care au efectuat controlul la Centrul Cultural „Drăgan Muntean” din Deva au constatat că Alexandru Gruian a condus din anul 2013 instituția de „multicultură”, cum avea denumirea în acea perioadă (Centrul Multicultural Deva – n.red.), fără să aibă stabilit un program minimal anual prin Contractul de Management, cum cere legea.

Multicultura costă

Profitând de lipsa unui program aprobat de Consiliul Local Deva, Gruian a cheltuit câți bani a vrut pe ce i-a plăcut lui, finanțându-și hobby-urile „multiculturale” cu banii devenilor. La încheierea contractului, s-a întocmit un program minimal pe patru ani, nu anual cum cere legea. De ce s-a întocmit un program pe perioada  2015 – 2018 ca anexă la un contract încheiat în 29.11.2013 nu a putut să explice nimeni, nici măcar auditorilor Camerei de Conturi. În planul anexat contractului de management au fost prevăzute patru proiecte culturale, iar sumele alocate acestora au fost împărțite în mod egal pe o perioadă de patru ani. În fiecare an, Gruian avea la dispoziție 855.000 de lei împărțiţi după cum urmează: 520.000 de lei pe programul „Strada ca Spectacol”; 195.000 de lei pentru programul „De la Muzică la marea Muzică”; 40.000 de lei pentru „Cinema în spații neconvenționale” și 100.000 de lei pentru alte evenimente.

Program modificat de un singur om

Potrivit prevederilor legale, programul minimal anual trebuia negociat în baza propunerilor din proiectul de management și a raportului de activitate, precum și în funcție de bugetul alocat de Consiliul Local la începutul fiecărui an. Or lui Gruian, ordonatorul principal de credite, Petru Mărginean, nu i-a cerut niciun raport de activitate pe baza căruia să justifice sumele alocate și oportunitatea continuării finanțării programelor prevăzute în anul anterior. Astfel că, în anul 2016, bugetul evenimentelor culturale finanțate din bani publici și organizate prin instituția „păstorită” de Alexandru Gruian a fost de 1.196.000 de lei, fiind mai mult cu 341.000 de lei față de sumele aprobate prin „programul minimal” inițial, în lipsa unuia anual.  „Neaprobarea anuală a programului minimal a condus la situația de fapt, potrivit căreia, lista evenimentelor cultural-artistice desfășurate în anul 2016 și întocmită de managerul instituției, precum și sumele alocate pe fiecare acțiune au fost modificate periodic doar prin semnătura managerului, fără a fi aprobate de autoritatea locală, contrar prevederilor legale”, este concluzia auditorilor Camerei de Conturi Hunedoara.  Prejudiciul estimat în urma controlului este de 1.021.674 lei.

Loading...

3 Comments

  1. ROMÂNIA TREBUIE SĂ INTERZICĂ PARTIDELE CONSTITUITE PE CRITERII ETNICE (gen U.D.M.R.). ASTFEL DE PARTIDE SUNT O RUŞINE PENTRU DEMOCRAŢIE!