NEWS ALERT:
Home / Eveniment / Monede antice, recuperate de polițiștii hunedoreni, din Cehia
foto deschidere

Monede antice, recuperate de polițiștii hunedoreni, din Cehia

Polițiștii din județul Hunedoara, sub coordonarea Direcţiei de Investigaţii Criminale a Poliției Române, au recuperat monede antice, dacice și romane, din argint și bronz, date în urmărire internațională, în urma unor acțiuni desfășurate în Cehia. Artefactele ar fi fost sustrase din zona cetăților dacice Luncani – Piatra Roșie și Costești, și valorează peste 2.000 de euro.

În perioada 4 – 8 iunie, sub coordonarea Direcţiei de Investigaţii Criminale a Poliției Române, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Hunedoara au desfășurat o acțiune pe teritoriul Cehei, pentru recuperarea unor obiecte din patrimoniul cultural național. „În urma activităților operative, au fost recuperate patru monede antice, dacice și romane, din argint și bronz, care erau date în urmărire internațională, cu sprijinul autorităţilor din Republica Cehă, respectiv a Direcţiei Regionale a Poliţiei Boemiei de Sud. Conform specialiștilor, monedele ar fi fost sustrase din cetățile dacice de la Luncani –  județul Hunedoara și ar face parte din patrimoniul cultural național, fiind evaluate la 2.000 de euro”, se arată într-un comunicat al IPJ Hunedoara. Infracțiunile, respectiv accesul cu detectoare de metale sau utilizarea lor în zonele cu patrimoniu arheologic fără autorizaţie, furt calificat, distrugere, efectuarea oricăror lucrări care pot afecta siturile arheologice, în absenţa certificatului de descărcare de sarcină arheologică, au fost comise în anul 2015 în cetățile dacice monumente UNESCO din Munţii Orăştiei. În aceeași cauză au mai fost recuperate, în aprilie 2016, și alte tezaure monetare și bunuri arheologice sustrase și exportate ilegal în Cehia de către cei patru cetățeni cehi, față de care s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale. Monedele recuperate sunt de tipul drahmă, imitație celtică; denar roman republican din argint emis la Roma, aproximativ în anul 88 a. Chr., tetradrahmă din bronz, imitaţie dacică tip Răduleşti-Hunedoara, parte dintr-un tezaur monetar, respectiv denar roman republican din argint, emis la Roma aproximativ în anul 136 a. Chr.

Întregi tezaure, descoperite la perchezițiiDSC_0001 (1)

Potrivit anchetatorilor, în 2015, cei patru suspecți, utilizând autoturisme de teren şi șase echipamente de detecţie au efectuat detecţii neautorizate şi au sustras din siturile arheologice ale cetăţilor dacice, loturi de artefacte susceptibile a face parte din patrimoniul cultural naţional, producând distrugerea stratigrafiei arheologice a monumentelor istorice de la Piatra Roşie, Costeşti, Blidaru şi Băniţa, jud. Hunedoara. Au fost efectuate mai multe percheziţii la domiciliile suspecţilor din Republica Cehă, la care au participat ofiţeri specialişti ai Poliţiei Române. Tezaurele identificate la locuinţele suspecţilor reprezintă loturi eterogene de bunuri antice, majoritatea de factură dacică, dar şi importuri din lumea greco-romană, precum şi șase detectoare de metale, de diverse mărci şi tipuri. Remarcabile sunt monedele din argint, imitaţii dacice de tetradrahme greceşti, dar şi de denari republicani, un fragment din scuturile regale din fier (al căror context de păstrare a fost identificat la cetatea de la Piatra Roşie), diverse arme şi unelte, piese de podoabă, obiecte de uz casnic, ţinte din fier ornamentate, fragmente de vase din bronz importate din lumea romană, elemente de decor, piese cu destinaţie cultică, piese de harnaşament şi de echipament militar etc.

Conform primelor evaluări de specialitate, toate artefactele studiate sunt obiecte de podoabă din argint şi bronz – inele, paftale de centură, pandantive, cuţite, vârfuri de suliţe – sunt autentice şi specifice culturii dacice din secolele II a.Chr și I p. Chr. Provenienţa lor este din Transilvania, mai precis din arealul de sud-vest al acesteia, din zona cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei. Majoritatea pieselor prezintă depuneri de sol şi oxid de fier, ceea ce constituie dovada faptului că au fost extrase din sit. Piesele analizate aparţin cu siguranţă unor tezaure care au fost dezmembrate de către descoperitori. Urmărirea penală, în acest caz, este efectuată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, precum şi de ofiţeri specialişti din cadrul Inspectoratelor de Poliţie ale Judeţelor Hunedoara şi Alba.

Despre Livia BOTICI

Citește și

deschidere

„Țeapă” prin e-mail. A crezut că a câștigat 500.000 de dolari, dar a pierdut aproape 6.000 de lei

Un bărbat din Deva a fost înșelat de niște escroci, prin intermediul căsuței poștale electronice. …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *