glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Moloţ vs Bălan – un nou episod din „războiul declaraţiilor”. „Enigmă” rezolvată: primarul din Orăştie e dispus să transfere Consiliului Judeţean Casa de Cultură a municipiului pentru a fi reabilitată

Micul război al declaraţiilor cu o clară tentă politică iscat între preşedintele Consiliului Judeţean, Mircea Moloţ (PNL), şi primarul municipiului Orăştie, Ovidiu Bălan (PSD), a atins şi problema Casei de Cultură din oraşul Paliei.

Mircea Moloţ declara recent că a transmis Primăriei din Orăştie o adresă prin care Consiliul Judeţean Hunedoara se arată interesat să preia în administrare Casa de Cultură a oraşului, astfel încât să o poată reabilita, la fel cum a procedat cu clădirea similară din municipiul Hunedoara. Moloţ arăta, într-o conferinţă de presă de săptămâna trecută, că primarul din Orăştie „nu s-a obosit să răspundă” adresei trimise de CJ.

Ovidiu Bălan spune însă că abia luni (21 iulie) a revenit din concediu. În solicitare se arată că preluarea Casei de Cultură ar urma să fie făcută pe durata lucrărilor de reabilitare. Lucrările pot dura un an sau pot dura 15. Este însă deranjant că solicitarea aceasta a fost mai întâi plimbată prin toată presa locală, înainte ca ea să ajungă la Primăria Orăştie. Totuşi, eu sunt de acord să predăm clădirea Consiliului Judeţean. Voi vedea cum s-au derulat lucrurile în cazul Casei de Cultură de la Hunedoara, apoi voi iniţia un proiect de hotărâre în acest sens care sper că va fi supus votului consilierilor locali în şedinţa de luna viitoare” , spune Ovidiu Bălan, care adaugă că nu există, în Primărie, o evaluare a costurilor reabilitării clădirii Casei de Cultură şi că, în ultima vreme, eforturile municipalităţii s-au îndreptat spre Sala ASTRA, unde lucrările executate au costat 500.000 de lei.

Nu vor apă de la Haţeg

În aceeaşi dispută Moloţ vs Bălan, preşedintele Consiliului Judeţean arată că, din cauza opoziţiei aleşilor locali, Orăştia a pierdut pentru a doua oară o posibilă finanţare europeană de 30 de milioane de euro pentru reţelele de apă şi canalizare. Consiliul Local din Orăştie a votat împotriva aderării oraşului la asociaţia de dezvoltare intercomunitară prin intermediul căreia ApaProd efectuează lucrări de extindere şi modernizare a reţelelor, finanţate din bani europeni. Nu înţeleg aceste interese de a menţine acolo un om pe funcţie (la societatea „Activitatea GOSCOM”), care, la rândul său să împartă funcţii, până la funcţii de şef de mătură, sau şef de găleată. Nu au vrut să intre în asociere nici pe vremea domnului Alexandru Muntean. Şi atunci au pierdut o finanţare de 30 de milioane de euro. La fel s-a întâmplat şi acum”. Revenit din concediu, Ovidiu Bălan ripostează: „Orăştia a avut proiect pe apă şi canal prin programul SAMTID. În plus, în Consiliul Local Orăştie, PNL şi PDL deţin majoritatea. Totuşi, din 17 consilieri prezenţi, 16 au votat împotrivă, iar unul s-a abţinut. Proiectul lor prevedea ca Orăştie să aibă aducţiune de apă din zona Haţeg. Dacă am fi intrat în asociere, preţul apei s-ar fi dublat. Orăştia are reţele de apă şi canalizare pe toată suprafaţa oraşului. E drept că 30 la sută din reţea trebuie înlocuită”.