glasul-hd.ro Web analytics

ActualitateAdministrație

Moloţ, despre drumurile judeţene. „Mă bucur că noua conducere continuă proiectele de pe vremea mea”

Mircea Moloţ, liderul ALDE Hunedoara (fost preşedinte al Consiliului Judeţean din 2004 până în 2014), a declarat ieri că se bucură să vadă că actualii şefi ai CJ continuă proiectele începute (cel puţin la fază de demersuri – n.red.) pe vremea în care el conducea instituţia amintită. Fostul şef al CJ are însă şi o serie de „observaţii şi sugestii” pentru şefii PSD ai Consiliului.

„Mă bucur că noua conducere a CJ continuă proiectele de pe vremea în care eu conduceam această instituţie. Chiar îi felicit pentru asta. Am văzut că urmează (chiar astăzi – n.red.) să semene contractul de finanţare pentru Culoarul Mureş – Nord, un proiect pe care eu şi colaboratorii mei din Consiliul Judeţean l-am gândit cu câţiva ani în urmă. Aşteptă să-i văd că vin şi cu proiecte noi. Chiar şi drumul spre Prislop (inaugurat vinerea trecută, dar finalizat în octombrie – n.red.) a avut studiul de fezabilitate făcut de pe vremea în care eu eram preşedinte de Consiliu Judeţean. Ei (cei care i-au urmat în funcţie, mai precis Dorin Gligor şi Adrian David – n.red.) au făcut doar licitaţia (pentru desemnarea constructorului – n.red.)”, a declarat Mircea Moloţ. Acesta are chiar şi o sugestie pentru şefii PSD ai Consiliului Judeţean, referitoare la Culoarul Mureş – Nord. „Nu ştiu cum au de gând să scoată lucrarea la licitaţie, dar eu le-aş sugera să înceapă lucrările din partea de Est a culoarului şi să nu se apuce de lucrări de la Şoimuş încolo, spre Brănişca şi Ilia, până când autostrada nu este gata. Altfel, s-ar putea să avem un fiasco, acolo”.

Ţeava care a spart „mica autostradă”

Reabilitarea drumului Sântuhalm – Hunedoara – Călan doar pe jumătate (porţiunea dintre Hunedoara şi Călan) este însă un regret al lui Mircea Moloţ. „Nu ştiu ce au făcut şi cum au făcut de a rămas doar porţiunea Hunedoara – Călan (la finanţare pe bani europeni). Eu i-am spus şi primarului Hunedoarei de la acea vreme, Viorel Arion, să nu se apuce să facă intrarea în Hunedoara pentru că noi voiam să venim cu un proiect în care să dublăm şi podurile de la intrarea în oraş. Asta a fost… De ce e denivelat pe sensul spre Sântuhalm? Pentru că a fost un proiect prost pentru conducta de canalizare (noul canal colector al Hunedoarei spre staţia de epurare – n.red.). Au venit cu un proiect conform căruia voiau să treacă acea conductă prin incinta Macon. Cum să treci cu o asemenea conductă prin atelierele de la Macon şi prin fabrică?! Atunci mi-am asumat decizia de a sparge prima bandă a drumului şi a trece conducta de canalizare pe acolo”.

După ce i s-a amintit că şefii CJ (tot liberali, la acea vreme) care au reprezentat judeţul în ADR Vest au fost de acord ca banii europeni pentru drumuri, pe noua sesiune de finanţare, să fie împărţiţi „frăţeşte” între judeţe, nu pe criterii competitive, Moloţ a dezvăluit: „Şi pe vremea mea s-a pus problema la modul ăsta, în ADR Vest, dar eu nu am fost de acord. Cei trei şefi de CJ-uri de la Arad, Timiş şi Caraş – Severin erau PD-işti, aşa că nu se agitau prea tare cu atracţia de fonduri europene, se bazau pe bani de la guvern. Eu nu aveam decât varianta fondurilor europene. Mai mult, a venit Uniunea Europeană şi a spus «Primul venit – primul servit». CJ Hunedoara avea proiectele gata. Aşa se face că Hunedoara (în precedenta sesiune de finanţare europeană – n.red.) a atras bani pentru drumuri cât toate celelalte trei judeţe din regiune la un loc”.

Nodul care nu se va face prea curând

Tot Mircea Moloţ contrazice toate teoriile şi promisiunile (inclusiv pe cea făcută de actualul ministru al transporturilor Felix Stroe) conform cărora Deva şi Hunedoara ar putea beneficia de un nod suplimentar la autostradă, undeva în dreptul localităţii Sântuhalm: „Suntem fericiţi când o să avem o autostradă care să traverseze judeţul, dar o să fim trişti când o să constatăm că doar noi urcăm pe ea şi coborâm de pe ea. Trebuie să-i atragem pe turişti cu ceva deosebit. La Cetatea Devei lucrările trebuie continuate, nu poate rămâne aşa. Dacă mă-ntrebaţi pe mine despre nodul de la Sântuhalm, părerea mea este că nu se va face în viitorul apropiat. Eventual doar după ce nu vom mai avea de construit autostrăzi în România. Pe lângă costurile mari pentru un pod peste Mureş de care ar fi nevoie, nu uitaţi că va mai fi necesară şi o trecere peste linia ferată de mare viteză la care se lucrează acum”.

3 Comments

  1. Cita nesmtire pe acest pitic care ar trebui sa fie la puscarie pierde proces dupa proces si tot mai are curajul sa iasa in presa ,satii fie rusine TATICENE ca il ti in brate