glasul-hd.ro Web analytics

Eveniment

Modificările legislației rutiere au intrat în vigoare

~~Amenzi usturătoare pentru șoferii care nu respectă noile reglementări privind transportul copiilor în autoturisme. Modificările aduse în acest sens legislației rutiere au intrat în vigoare de ieri. Practic, dacă până acum legea era permisivă în privința transportului copiilor, de acum neglijența costă.

Potrivit legii, nerespectarea obligatiei conducătorului de autovehicul de a se asigura că persoanele minore poartă centuri de siguranță sau sunt transportate în dispozitive de fixare în scaune pentru copii omologate va fi sancționată cu trei puncte de penalizare.  De asemenea, se adaugă alte patru sau cinci puncte de amendă, respectiv 360 sau 450 de lei. Potrivit polițiștilor, noutatea documentului o constituie introducerea amenzilor și nu modificarea textului legislativ.

Reguli clare

Șoferii sunt obligați să transporte copiii de până la 3 ani numai în scaun special de mașină, iar cei până la 12 ani să fie asigurați cu centura de siguranță. Excepția de la regulă se aplică doar în cazul mijloacelor de transport în comun și a mașinilor taxi. „Copiii cu vârsta de peste 3 ani, având o înălțime de până la 150 cm, pot fi transportați în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranță doar dacă ocupă, pe timpul transportului, orice alt loc decât cel de pe scaunul din față”, spune legislația.Modificările aduse legislației rutiere vizează și recoltarea mostrelor biologice. Practic, acestea vor putea fi recoltate și în Ambulanțele care au echipaj cu medic și în autospecialele SMURD.