glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Modernizarea Spitalului din Hunedoara nu ajută în relația cu CJAS

Modernizarea şi licențierea Spitalului Municipal „Dr. Alexandru Simionescu” din Hunedoara nu a  ajutat prea mult unitatea sanitară în relația cu finanțatorul serviciilor medicale, Casa Județeană de Asigurări de Sănătate.

Un Ordin al Ministrului Sănătății din 2013 dispunea scăderea tarifelor serviciilor medicale în condițiile în care cu puțin timp înainte au fost întregite salariile cadrelor medicale. 

Statul dă cu o mână şi ia cu cealaltă

Măsura dispusă de Ministrul Sănătății a dus la crearea unui dezechilibru major în bugetul de venituri și cheltuieli al unității medicale din Hunedoara, care are de acoperit un fond de salarii mai mare și în același timp primește, pentru serviciile prestate, bani mai puțini. Ordinul Ministrului s-a reflectat și în Contractul Cadru privind condițiile acordării asistenței medicale spitalicești pentru anii 2013 – 2014. Astfel că tariful pe caz ponderat a scăzut cu 4,44 la sută în anul 2013, de la 1.444 de lei pe caz, la 1.380 de lei.  În momentul de față, spitalul din Hunedoara decontează serviciile medicale către CJAS Hunedoara la tariful stabilit în anul 2013.  De parcă nu ar fi fost de ajuns ieftinirea serviciilor medicale impuse de Minister, același for de conducere al sistemului sanitar a decis, tot în anul 2013, ca spitalul din Hunedoara, care se încadrează în categoria a III-a, să presteze servicii la tarife egale cu a unor unități sanitare de categorii inferioare, de multe ori chiar cu două poziții.  Mai mult decât atât, anul 2015 a adus pentru angajații din sistemul sanitar un plus salarial de 100 de lei de persoană, și o creștere a salariului minim pe economie, fapt care a dus la o nouă creștere a cheltuielilor fără ca sursele de venit să crească.  Pentru că administrația publică din Hunedoara abia reușește să plătească contractul de leasing cu care au fost finanțate echipamentele medicale achiziționate în anul 2010, Spitalul din Hunedoara are o singură șansă să rămână pe linia de plutire, creșterea tarifelor în urma încheierii contractului cu CJAS pentru anul 2015. Doar printr-o astfel de măsură pot fi corelate veniturile spitalului cu nivelul de clasificare și creșterile salariale impuse prin lege.