glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Misterul contemporan al Sarmizegetusei Regia

Recent un grup de ecologiști și dacopați au lansat acuzații extreme de grave la adresa administratorilor cetății de la Sarmizegetusa Regia, care s-au dovedit a fi total nefondate. Totuși, manipularea informației în vederea discreditării celor care au în custodie obiectivul arheologic și se ocupă cu studiile sistematice în sit, a fost făcută extrem de profesionist de către două organizații non guvernamentale care au antecedente în crearea de ”isterii publice” fără argumente solide.

În spatele scandalului declanșat recent de Agent Green și Fundația Dacica se află, evident, interse mai ample decât MEDALION MAIN Brilinskyorgoliul personal al unui arheolog sau dorința de afirmare al unui activist de mediu. Într-un interviu care poate fi vizionat integral pe pagina web a cotidianului Glasul Hunedoarei, (www.glasul-hd.ro) administratorul cetății dacice, Vladimir Brilinsky (foto), relatează despre felul în care s-au desfășurat tăierile legale de copaci în interiorul cetății și acțiunile activiștilor împotriva lucrărilor de eliminare a arborilor degradați și bătrâni, care puneau în pericol monumentul. Nici Brilinsky nu poate să estimeze ce interese stau în spatele celor două organizații non guvernamentale care au dezinformat opinia publică cu privire la acțiunea de curățare a sitului arheloogic de copacii periculoși.

Acțiuni prea ample și costisitoare pentru simple orgolii

Vladimir Brilinsky demontează dezinformările ecologiștilor și dacopaților demonstrând reaua credință a acestora prin difuzarea de imagini mincinoase, fără legătură cu lucrările pe care le contestă, doar cu scopul de a crea emoție publică. ”Tu ziarul Formula As, tu, Agent Green, tu fundația Dacica vii și spui: <<Distrugere de monumente!>> când noi lucram două ore pe zi să protejăm două colțuri de piatră. (Apărute in terasamentul parcării în urma trecerii utilajului, despre care arheologii nici măcar nu știau dacă sunt sau nu de interes – n.red). Deci, oameni care nu au fost niciodată acolo, au venit cu rea intenție de la bun început, cu filmări pe ascuns, cu camere prin ochelari sau prin nasturi, cu drone, și puși chitți pe scandal. Nimic altceva decât scandalul nu l-au urmărit în toată treaba asta. ”, povestește  Brilinsky. Acesta povestește că, în scopul dezinformării, ecologiștii au filmat în depozitul Ocolului Silvic Grădiște copaci sănătoși exploatați din alte parchete pe care i-au prezentat ca fiind scoși din situl arheologic. De asemenea Vladimir Brilinsky povestește cum în filmele făcute publice de Agent Green au fost folosite imagini de arhivă cu tăierile de copaci efectuate în situl arheologic cu câțiva ani în urmă, când nu era administrat de Consiliul Județean Hunedoara și când el, personal, s-a opus lucrărilor care nu erau executate într-o manieră sigură pentru monument. Mai mult decât atât, evidenta încercare de manipulare a opiniei publice a fost făcută în momentul în care activitatea de curățare a cetății de arborii periculoși se apropia de final, nu înainte de a începe, cum ar fi fost logic și eficient, chiar dacă acțiunea a fost anunțată public cu mult timp înainte să înceapă. Resursele materiale, umane și de timp, folosite de dacopați și ecologiști în această acțiune nu au fost de neglijat, slujind evident anumite interese. Care sunt acestea nu pot fi încă elucidate, doar bănuite. „Doamna președintă a fundației (Aurora Pețan – n.red) a venit de câteva ori la Sarmizegetusa, a vrut să facă ce voia dânsa, cercetare și observații,  – chiar are o lucrare de doctorat în domeniul Sarmizegetusei –  fără nici un fel de aprobare și a fost sancționată și legitimată de către jandarmi. De atunci ea ne-a amenințat public că ne va termina prin reclamații și prin hârtii. Avem până la această oră peste 60 de cereri pe Legea 544 (privind accesul la informațiile publice – N.red), avem informații le poliție, la DIICOT, am fost supuși și la percheziții din cauza acestor reclamații ale domniei sale. Repet, din orgoliul de a nu fi fost lăsată și fiind lezată în amorul ei propriu de către o instituție care aplică legea, dânsa face aceste lucruri. Din 2013 ne confruntăm cu această luptă, unilaterală” povestește Brilinsky.

Sarmizegetusa o catete permanent asediată

În finalul interviului, administratorul cetății Sarmizegetusa Regia face o remarcă extrem de interesantă care poate da un indiciu referitor la miza acțiunii ecologiștilor și dacopaților. ”Acolo sunt interese foarte multe și noi am deranjat pe foarte multă lume introducând acest regulament, sau reguli, – hai să le spunem așa – care trebuie respectate. Oamenii sunt deranjați. Unii dintre oameni. Cei care au gânduri mai puțin curate în ceea ce privește Sarmizegetusa”. În istoria recentă a sitului arheologic nu este prima dată când Cetățile Dacice au ajuns miza unor interese ascunse. În anii 2000 un grup care s-a dovedit a fi de natură infracțională, susținut de persoane influente din zona politică, printre care și fostul consilier al lui Ion Iliescu, Dan Iosif, au încercat prin metode similare să pună presiuni pe autorități pentru a prelua paza și administrarea Cetăților Dacice. În realitate, acel grup se ocupa cu braconajul arheologic și traficul de artefacte, așa cum a rezultat în urma celebrului dosar cunoscut ca ”dosarul Aurul dacic”.

2 Comments

  1. S-a strecurat o greseala . Acei „ecologisti” (care au si nenorocit un om in Judetul Hunedoara ) ,nu sunt „dacopati” ci „psihopati” ! 🙂 🙂