glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Misiuni de salvare de pe munte

Sfârșit de săptămână greu pentru salvamontiștii hunedoreni și pentru jandarmii montani. Aceștia au fost nevoiți să intervină în cinci situații de salvare sau căutare a unor turiști, care fie s-au aventurat prin locuri pe care nu le cunoșteau, fie s-au accidentat.

Salvamontiștii hunedoreni au intervenit în masivul Vâlcan pentru salvarea a trei turiști francezi. Cei trei au fost surprinși de o furtună într-o zonă accidentată și au solicitat ajutorul salvatorilor montani. Și în masivul Parâng salvamontiștii au intervenit pentru salvarea unui turist care a căzut de pe stânci, iar după ce a fost preluat de echipa Salvamont din zonă, a fost transportat la Spitalul de Urgență din Petroșani.

De asemenea, echipa de permanență de la Bucura a acordat asistență unei turiste de naționalitate maghiară, în vârstă de 62 de ani, care a căzut de pe o stâncă pe creasta ce face legătura între Vârful Bucura și Șaua Retezat. După mai multe ore în care nu au putut lua legătura cu victima, din cauza lipsei semnalului  în zonă, salvamontiștii au ajuns la femeie, care prezenta un traumatism cranio-cerebral cu plagă în zona frontală și multiple escoriații la nivelul membrelor superioare și inferioare. După acordarea primului ajutor, turista a fost coborâtă la Refugiul Bucura, iar apoi la Poiana Pelegii, de unde a fost preluată de un echipaj SMURD.

Sâmbătă seara, o altă femeie de 34 de ani, care se afla cu un grup în masivul Retezat, însoțiți de un ghid, s-a abătut de la drum și s-a rătăcit în zona lacului Galeșu. „Persoana respectivă a solicitat sprijin având în vedere că a fost surprinsă de întuneric și nu a mai identificat traseul către Cabana Pietrele, unde era cazată. În căutarea persoanei rătăcite au pornit 2 jandarmi și 2 salvamontiști. Jandarmii și salvamontiștii au ținut legătura cu femeia, pe telefonul mobil, acționând pe mai multe direcții pentru căutarea acesteia”, a declarat purtătorul de cuvânt al IJJ Hunedoara, Nicolae Răducu. În jurul orei 01.30, echipele de salvatori au ajuns la persoana care a solicitat sprijin. Era în stare fizică bună și nu a avut nevoie de îngrijiri medicale, fiind condusă la locul de cazare, Cabana Pietrele. Ieri dimineață, un localnic le-a dat bătăi de cap salvatorilor, după ce a plecat încă de sâmbătă, în zona Pasul Vâlcan, să culeagă fructe de pădure, și nu a mai revenit acasă. Speriați, duminică, membri familiei sale au alertat autoritățile. Jandarmii au reușit să îl găsească pe bărbat după aproximativ trei ore.

Tags

One Comment

  1. O mare minciuna , cazurile cu francezii din Valcan si cu copilul din Parang au fost rezolvate de salvamontistii din Gorj si duse la spitalul din Tg Jiu … de ce e nevoie de atfel de dezinformari ?