NEWS ALERT:
Home / Eveniment / Mircia Muntean va afla decizia instanței lunea viitoare. Dacă magistrații hotărăsc în favoarea sa, primarul Devei poate scăpa de condamnarea pentru abuz în serviciu
deschidere-mircia

Mircia Muntean va afla decizia instanței lunea viitoare. Dacă magistrații hotărăsc în favoarea sa, primarul Devei poate scăpa de condamnarea pentru abuz în serviciu

Magistrații Tribunalului București au judecat, miercuri, dosarul în care Mircia Muntean, primarul Devei, a făcut contestație la executarea pedepsei de patru ani de închisoare cu suspendare, pentru abuz în serviciu. Edilul a cerut revizuirea sentinței în baza unei hotărâri a Curții Constituționale, care a decis că abuzul în serviciu este parțial neconstituțional. Judecătorii Tribunalului București vor pronunța sentința în data de 9 ianuarie, iar dacă aceasta este în favoarea lui Mircia Muntean, el poate scăpa de condamnarea pentru abuz în serviciu.

Primarul Devei, Mircia Muntean, a cerut, la finalul lui 2016, Înaltei Curți de Casație și Justiție revizuirea sentinței de patru ani de închisoare cu suspendare, pentru abuz în serviciu. Dosarul a fost înregistrat pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție în data de 5 octombrie, dar a fost trimis la Tribunalul București pentru judecare. După trei ani de la pronunțarea soluției definitive, edilul face această contestație în urma deciziei Curții Constituționale, luată în vara aceasta, de a declara parțial neconstituțional abuzul în serviciu. Până la judecarea acestei cauze, apelul în dosarul „Alcoolul la volan” nu poate fi judecat. Pe fond, la aproape o săptămână după ce a câștigat mandatul de primar al Devei, Mircia Muntean a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare, în dosarul „Alcoolul la volan”. Ieri, după ce s-a judecat cauza, președinta Tribunalului București, Laura Andrei, a declarat pentru „Glasul Hunedoarei” că a fost amânată pronunțarea pentru data de 9 ianuarie. La termenul de ieri, primul de altfel în acest dosar, Mircia Muntean a fost audiat. „A fost audierea, iar instanța se va pronunța în data de 9 ianuarie. A decurs destul de bine”, a spus primarul Devei, Mircia Muntean.

În ce constă neconstituționalitatea abuzului în serviciu

Curtea Constituțională a dat, în luna iunie 2016, o decizie conform căreia „abuzul în serviciu” este parțial neconstituțional, și care ar putea să-l ajute pe primarul ales al Devei, Mircia Muntean. După cum scria „Glasul Hunedoarei” chiar la acel moment, edilul avea posibilitatea să ceară revizuirea sentinței prin care a fost condamnat la patru ani de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei, tocmai pentru „abuz în serviciu”. Cererea de revizuire îndeplinește toate condițiile de admisibilitate, cu atât mai mult cu cât, în motivația sentinței, judecătorii Înaltei Curți, în sentință, au reținut că Mircia Muntean a „întocmit defectuos” acte administrative. Adică, exact termenul pe care, în luna iunie a anului 2016, Curtea Constituțională a decis să îl înlocuiască din textul legii. Iar actualul primar al Devei a profitat de această prevedere legală, cerând revizuirea sentinței.

Despre Livia BOTICI

Citește și

deschidere

„Țeapă” prin e-mail. A crezut că a câștigat 500.000 de dolari, dar a pierdut aproape 6.000 de lei

Un bărbat din Deva a fost înșelat de niște escroci, prin intermediul căsuței poștale electronice. …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *