glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Mircea Moloţ îşi pierde mandatul înainte de termen

Preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Mircea Moloţ, a fost declarat incompatibil, în urma unei sentinţe definitive şi irevocabile emisă, ieri, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Mircea Moloţ a fost declarat incompatibil de către Agenţia Naţională de Integritate pe parcursul anului 2012, după ce s-a constatat că, în perioada 26.09.2008 – 30.01.2009, a fost şi şef al Consiliului Judeţean, dar şi preşedinte al Adunării Generale a Acţionarilor societăţii Drumuri şi Poduri Deva, firmă aflată în subordinea CJ Hunedoara. Moloţ a contestat decizia la Curtea de Apel Alba, dar instanţa i-a respins demersul. Acelaşi lucru l-a făcut şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, ieri. La primele ore ale zilei, surse judiciare indicau faptul că sentinţa în acest caz va fi pronunţată abia pe 28 ianuarie. Ieri după-amiază însă aceleaşi surse anunţau că instanţa a decis să-i respingă recursul, menţinând astfel decizia luată de Curtea de Apel Alba, instanţa de fond care a dat dreptate Agenţiei Naţionale de Integritate. Despre verdictul de incompatibilitate, în toamna anului trecut, Moloţ declara: „am avut şi eu unele dubii, dar am chemat la mine secretarul Consiliului Judeţean şi alţi specialişti pe care i-am întrebat dacă sunt sau nu incompatibil. Ei m-au asigurat că nu sunt incompatibil”. Acum,  Mircea Moloţ se află în arest la domiciliu, decis ca măsură preventivă într-un dosar în care, alături de ginerele său, Robertto Venter, de vicepreşedintele CJ Hunedoara, Tiberiu Balint, şi de doi oameni de afaceri, este acuzat de mai multe fapte de corupţie. Atât el, cât şi Tiberiu Balint au fost suspendaţi din funcţiile administrative încă de la mijlocul lunii decembrie a anului trecut.

Liberalii, luaţi prin surprindere

Moloţ nu mai ocupă nici funcţia de preşedinte al PNL Hunedoara, decizând să se retragă de pe postul politic la câteva zile după ce a fost reţinut de DNA în dosarul penal în care este implicat, judecătorii dispunând arestarea sa la domiciliu. Decizia de ieri a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie ar trebui să ducă, în mod normal, la organizarea de alegeri anticipate pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Hunedoara. Conform legislaţiei electorale, acestea ar trebui organizate în termen de 90 de zile de la momentul în care se constată oficial vacantarea postului. Preşedintele interimar al PNL Hunedoara, Bogdan Ţîmpău, spune că în asemenea situaţii noul PNL are stabilită o modalitate clară de acţiune: „Comisia paritară de la Bucureşti a stabilit că, în cazul unor alegeri parţiale, candidatul va fi desemnat în urma unei cercetări sociologice, pe lista nominalizaţilor urmând să intre membri din noul PNL, indiferent dacă funcţia vacantată pentru care se organizează alegeri fusese câştigată anterior de un membru PNL sau PDL. Nu avem o listă cu membri nominalizaţi care vor fi incluşi în cercetarea sociologică. Vom discuta şi această problemă, marţi, în şedinţa Biroului Permanent”. Ţîmpău adaugă că la fel de probabilă este şi varianta ca actualul interimat de la Consiliul Judeţean (asigurat acum de Dorin Gligor, secondat, în viitorul apropiat, de un consilier judeţean ales interimar pe postul de vicepreşedinte) să se prelungească până în primăvara anului viitor, când vor avea loc alegerile locale la termen. „Data alegerilor trebuie decisă de către Guvern. Sunt mai multe judeţe şi localităţi în ţară în care posturi de preşedinţi de consilii judeţene sau de primari sunt vacante de multă vreme, dar încă nu s-au organizat alegeri”, adaugă Ţîmpău.

Back to top button