glasul-hd.ro Web analytics

Reportaj

Mircea Lac sădeşte pasiunea pentru sculptură în sufletul tinerilor deveni (GALERIE FOTO)

Expert în materie de tradiţii populare, Mircea Lac renunţă la orice când vine vorba despre a învăţa copiii cum să sculpteze în lemn. Profesează la Şcoala de Artă Populară din cadrul Liceului Pedagogic din Deva şi îşi dăruieşte tot timpul discipolilor săi pentru a le transmite pasiunea pentru obiceiuri şi tradiţii româneşti. A realizat cu copiii de-a lungul anilor obiecte de artizanat care au fost premiate la numeroase concursuri naţionale şi internaţionale.

Deveanul Mircea Lac, în vârstă de 68 de ani, este înzestrat cu o pasiune nemărginită pentru sculptura în lemn a obiectelor tradiţionale româneşti. Practică această meserie de mai bine de 45 de ani, timp în care s-a dedicat în totalitate pasiunii sale pe care a reuşit să o transmită şi sutelor de copii care i-au trecut pragul atelierului. Încă de la începutul activităţii sale la catedră, Mircea Lac le-a împărtăşit învăţăceilor săi tainele artei populare şi a prelucrării artistice a lemnului. Peste tot unde a predat, a instaurat o tradiţie a cultului pentru sculptură, înfiinţând cercuri cu acest specific popular. Cu o daltă, un şmirghel şi o unealtă de traforaj, maestrul împreună cu copiii realizează zilnic numeroase machete din lemn, furci de tors, fusuri de moară, lanţuri şi „linguri de dragoste”. „Am pus bazele unor cercuri de sculptură pentru că voiam să le împart copiilor bucuria nobilă de a lucra cu dalta, de a făuri obiecte care ne reprezintă ca popor. Sunt foarte fericit când văd că vin la atelier foarte mulţi copii, prea mulţi aş spune, adulţi şi chiar profesori. Astfel de îndeletniciri contribuie eficient la educarea senzaţiilor şi percepţiilor, a reprezentărilor şi gândurilor elevilor. Concretizarea obiectului sculptural implică efort fizic, desfăşurat în paralel cu cel mental. Sculptura lărgeşte copiilor orizontul de cunoaştere, prin explorarea unor anumite domenii, cum ar fi geometria şi fizica”, a precizat Mircea Lac.

Expoziţii cu obiecte tradiţionale în toată lumea

În cei 45 de ani de activitate în domeniu, sculptorul devean a realizat expoziţii cu obiecte tradiţionale şi artizanale în toată lumea. De asemenea a reuşit, împreună cu elevii săi, să obţină premii importante la zeci de concursuri naţionale şi internaţionale de artă populară.
„Cu obiectele sculptate de copii am reuşit să realizăm expoziţii la Washington, Paris, Berlin, în Elveţia, la Ulm în Germania şi în multe alte ţări şi oraşe din lume. În fiecare an participăm la concursuri naţionale şi internaţionale de unde de fiecare dată ne întoarcem cu premii. Chiar dacă obiectele realizate de noi au o valoare financiară mare, niciodată nu am vândut vreun exemplar”, a adăugat sculptorul.

Altarul de rugăciune, cea mai grea realizare

Chiar dacă este profesionist în arta sculpturii în lemn, unele lucrări i-au dat bătăi de cap profesorului Mircea Lac. Cel mai dificil proiect a fost un altar de rugăciune. A muncit cu spor şi dedicaţie, dar când a ajuns la jumătate a vrut să abandoneze proiectul. Ambiţia l-a făcut totuşi să nu renunţe, iar rezultatul finit a fost un superb altar de rugăciune care este pus la loc de cinste în atelierul profesorului.
„Când m-am apucat cu copiii să realizăm un altar de rugăciune am spus că îi floare la ureche. După ce am început să sculptăm şi să punem toate piesele cap la cap, mi-am dat seama că este imposibil. Ca să nu mă fac de ruşine în faţa copiilor mi-am dat toată silinţa, iar după două luni de muncă am realizat cel mai frumos altar de rugăciune”, povesteşte râzând Mircea Lac.

Raluca Pîrva frecventează atelierul de un an şi câteva luni şi nu regretă că a ales acest mod de a-şi petrece timpul liber. Chiar dacă nu este o profesionistă, Raluca va participa împreună cu alţi doi colegi de-ai săi, în luna martie, la Concursul de Cultură şi Civilizaţie, unde vor avea de prezentat trei lucrări realizate de ei şi o scenetă. „Vom merge la concurs cu trei machete pe care le-am sculptat şi realizat noi, după care vom avea de prezentat o parte teoretică. Aceasta va consta într-o scenetă, în care eu voi fi mătuşa şi voi avea doi nepoţi. Sceneta va consta în prezentarea cât mai succintă a ceea ce am sculptat. Totodată, machetele realizate de noi au diferite simboluri inscripţionate pe ele, deoarece domnul profesor ne-a învăţat că fără simboluri machetele sunt kitschuri. Pentru mine sculptura reprezintă un mod de relaxare, îmi dezvoltă abilităţile practice, acumulez cunoştinţe despre obiceiuri şi tradiţii, lucru care mă face foarte fericită”, a spus Raluca.

Iulia ţirei frecventează atelierul de aproximativ cinci ani, timp în care a învăţat să sculpteze, dar şi să picteze. A sculptat fel şi fel de obiecte artizanale şi a pictat şi icoane pe sticlă. „În momentul de faţă lucrez la o cutie. Prima dată am făcut o schiţă în creion după care m-am apucat de sculptat cu dalta. Aproape în fiecare zi vin aici la atelier, după orele de curs, deoarece îmi face o mare plăcere să sculptez în lemn. Pentru mine este o pasiune ceea ce fac şi mă bucur că în fiecare zi învăţ lucruri noi şi tehnici de lucru specializate”, mărturiseşte Iulia ţirei.