glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Ministrul Energiei promite că nu închide mine, dar nici nu prezintă soluţii

Noul ministru al Energiei, Anton Anton, vorbeşte despre investiţii în capacităţile energetice ale României, inclusiv în cele pe bază de cărbune. Când vine vorba de cifre însă, sunt menţionate doar hidrocentralele şi grupurile nucleare.

Succesorul lui Toma Petcu la Ministerul Energiei şi-a început ieşirile publice cu declaraţii referitoare la producţia de energie pe bază de cărbune. Mai întâi, a declarat că aceasta este poluantă şi neperformantă. Apoi a încercat să mai reducă din panică şi a menţionat că nu are de gând să închidă mine. Ieri, Anton Anton (foto) a declarat că, în programul de guvernare se pune accent pe producţia de energie pe cărbune întrucât aici sunt cele mai mari probleme, din cauza poluării, pentru care România riscă proceduri de infringement din partea Comisiei Europene. „De-asta ne-am concentrat, la nivel de primă urgenţă, să vedem ce putem face ca să scădem poluarea. Eu nu am de gând să închid mine, termocentrale pe cărbune. România are un mix energetic şi cel puţin o treime provine din cărbune. Eu ce să fac acum, să renunţ la toate facilităţile pe care le am pentru că vezi, Doamne, nu ştiu ce trebuie să fac. Sigur că vreau să le eficientizez. Asta va fi prima preocupare pe care o am. Vreau să văd care e planul şi cum o să facem să scadă poluanţii”, a susţinut Anton.

Declaraţia lui Anton Anton este parţial falsă. România, de fapt, este singura ţară din UE care nu deţine un mix energetic în adevăratul sens al cuvântului (o asociere de doi sau mai mulţi producători, din surse diferite, care se susţin unul pe celălalt în funcţie de necesităţile de moment, secetă, ger, lipsa vântului etc…).

Investim, dar nu şi la Mintia

Pentru a „scădea poluanţii”, doar la Mintia e nevoie de o investiţie de mediu în valoare de cel puţin 50 de milioane de euro. Când a venit vorba de investiţii, nicio termocentrală din ţară nu s-a numărat printre priorităţile declarate de noul ministru al Energiei. Mai exact, tot ieri, jurnaliştii din Capitală l-au întrebat pe Anton Anton ce are de gând ministerul să facă cu cei 400 de milioane de euri pe care statul i-a primit anul trecut de la Enel, în baza unei decizii a Curţii de la Paris. „Dar nu i-am găsit în sertar”, a răspuns Anton râzând. „Nu i-am găsit în niciun sertar. Să vedem. Sigur, ce să facem, ce se poate face cu banii ăştia. Eu, pentru mine, toate priorităţile sunt legate de investiţii. Suntem în investiţii la Luduş, ăsta… Iernut (centrala pe gaze pe care o construieşte Romgaz la Iernut – n.r.), vrem să finalizăm centralele hidro, că mai avem doi paşi şi – vorba unui coleg de-al meu, nu vă spun, că o să mă daţi pe post şi să nu se supere – o să mă duc acolo şi să dăm drumul la noile centrale hidro. Există o investiţie extrem de importantă, care este legată de nuclear, grupurile 1 şi 2 trebuie retehnologizate şi grupurile 3 şi 4 trebuie negociate şi finalizate. Hai să ne apucăm de treabă! Deci toţi banii, orice bănuţ pe care-l am îl voi băga în investiţii”, a conchis ministrul, citat de Agerpres.

În timp ce Anton Anton vorbeşte despre menţinerea capacităţilor energetice pe cărbune, în eşaloanele inferioare ale Ministerului Energiei se analizează şi acum, pentru Mintia, rămânerea la un singur grup energetic, alimentat cu gaz metan, după cum au declarat recent lideri sindicali din cadrul termocentralei.

Mai mult, costurile de producţie ale megawatt-ului oră la CEH este, în mare parte din an, de două ori mai mare decât preţul pieţei. Asta, în principal, din cauza lipsei investiţiilor în minele din Valea Jiului.