glasul-hd.ro Web analytics

AgriculturăComunitate

Ministrul Agriculturii la Băcia: „Din 16 octombrie, se acordă subvențiile”

Vești bune pentru agricultorii din județul Hunedoara. Începând cu data de 16 octombrie, în conturile acestora va intra un avans de 70 la sută din subvențiile solicitate. Anunțul a fost făcut de către Ministrul Agriculturii, Petre Daea, în weekend, la Târgul Expozițional „Bălțata Românească” de la Băcia (județul Hunedoara).

Duminică, a avut loc la Băcia, cea de-a XVII-a ediție a târgului – expoziție „Bălțata românească”. Oaspetele de onoare al evenimentului din acest an a fost Ministrul Agriculturii, Petre Daea, care după ce a stat de vorbă cu crescătorii de bovine din Băcia și a vizitat standurile cu exemplarele înscrise în competiție, a făcut anumite lămuriri privind subvențiile acordate în acest an. Așadar, potrivit ministrului de resort, toate subvenţiile, inclusiv pentru zootehnie, vor fi acordate mai repede. „Sâmbătă și duminică l-am avut ca oaspete pe ministrul Agriculturii. Una dintre promisiunile pe care acesta le-a făcut agricultorilor a fost că din data de 16 octombrie vor fi acordate toate subvențiile, într-un avans de 70 la sută, iar de la 1 decembrie va fi dată și plata regulară”, a declarat directorul Direcției pentru Agricultură Hunedoara, Călin Petru Marian.

Nicio veste despre despăgubirea culturilor calamitate de secetă

În această vară, la Băcia, Cristur, Hunedoara, Hațeg și Orăștie au existat culturi calamitate de secetă pe porțiuni între 30 şi 80 la sută. Deși singura modalitate prin care agricultorii își mai puteau diminua pierderile ar fi fost ca Guvernul să le acorde ajutoare financiare, din păcate se pare că acest lucru nu se va întâmpla. „În ceea ce privește despăgubirea fermierilor pentru pagubele suferite în vară din cauza secetei, ministrul nu a promis nimic fermierilor ci doar a menționat că va crește avansul din subvenție. Adică, dacă până acum se acorda 50 la sută avans din subvenție, acum, agricultorii vor primi 70 la sută. Fermierii vor putea folosi aceste sume pentru executarea lucrărilor specifice perioadei și zonei”, a adăugat directorul DA.

foto casetaFurtuna de duminică a făcut ravagii în solarii

Vântul năprasnic și furtuna de duminică după-masa au făcut ravagii și în agricultura județului Hunedoara. Din primele informații ale reprezentanților DA, mii de metri pătrați de solarii de legume au fost grav afectate. Localitățile unde au fost identificate astfel de probleme sunt: Brad, Crișcior, Rovina, Brănișca, Sântuhalm, Dobra etc. „În acest moment, comitetele locale pentru situații de urgență evaluează valoarea pagubelor. La prima impresie, cele mai afectate de furtună au fost serele și solariile. Numai la Brănișca avem o suprafață de 6.400 de metri pătrați de sere calamitate. Culturile sunt total distruse dar lucrul cel mai grav este că și structura metalică a serelor a fost îndoită de vânt, iar folia ruptă complet. Mâine (n. red. astăzi) vom avea un raport complet al pagubelor”, a menționat Călin Petru Marian.