glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Minerii protestează astăzi la Petroşani

Peste 2.000 de mineri din Valea Jiului sunt aşteptaţi să participe, astăzi, la un miting de protest ce va avea loc la Petroşani. Angajaţii Complexului Energetic Hunedoara se tem că vor rămâne fără locurile de muncă în scurt timp.

Protestul este organizat de Sindicatul „Muntele”, organizaţia reprezentativă la nivelul CEH. Liderul acestuia, Petre Nica, spune că principalul vinovat pentru situaţia dezastruoasă în care se află o companie de stat înfiinţată cu doar trei ani în urmă este Guvernul. „Ne-au aruncat într-o piaţă de energie în care noi trebuie să concurăm cu producători susţinuţi din buzunarul fiecărui român (producătorii de energie „verde” – n.red.) sau cu unii care au costuri mult mai mici decât noi. În România, consumul de energie este de trei ori mai mic decât capacitatea de producţie. Este vina Guvernului că nu a găsit o soluţie pentru CEH astfel încât să putem concura de la egal la egal cu ceilalţi producători de pe piaţă. Noi asigurăm securitatea energetică a României, iar acest lucru ar trebui să conteze mult mai mult în deciziile Guvernului”, precizează liderul de sindicat.

„Gheara politică a rămas”

Petre Nica acuză şi politizarea excesivă a nivelurilor de conducere ale CEH, dar şi căpuşarea complexului energetic de firmele de casă ale unor deputaţi PSD. „Sunt şefi în CEH care au devalizat compania. Un exemplu este cel al directorului adjunct Nicolae Drăgoi, susţinut de familia Resmeriţă. Toată lumea ştie cine e familia Resmeriţă. Deşi în februarie s-a schimbat directorul general, gheara politică pusă pe CEH a rămas. Nu am formulat încă vreo plângere penală pentru că aşteptăm concluziile verificărilor făcute de Corpul de Control al Ministrului Energiei (începute în urmă cu două săptămâni –n.red.) şi ale Corpului de Control al Primului Ministru (demarate zilele trecute – n.red.). Unele nereguli au fost scoase la iveală de Curtea de Conturi. De exemplu, de la Termocentrala Mintia lipseau 8 tone de motorină, iar de la Termocentrala Paroşeni lipseau 6 tone”, adaugă Nica.

Dezastrul e foarte aproape

Nica mai spune că se aşteaptă ca în urma protestului de astăzi, Guvernul să ia rapid măsuri corecte din punct de vedere strategic, social şi economic pentru CEH. În caz contrar, Complexul, care are peste 6.000 de angajaţi şi de a cărui soartă depind încă vreo 10.000 de locuri de muncă din domeniile conexe, va intra în colaps. „Ne aşteptăm la opriri ale activităţii în subteran pentru că, din cauza lipsurilor de tot felul (personal, echipamente şi aşa mai departe) oamenilor le este frică pentru viaţa lor să mai intre în mină. Lucrurile au ajuns într-o situaţie extrem de periculoasă”, mai spune liderul Sindicatului „Muntele”. CEH Hunedoara a fost înfiinţat în decembrie 2012, la luni bune după instalarea Guvernului Ponta I, prin alipirea termocentralelor de la Mintia şi Paroşeni de minele considerate viabile din Valea Jiului. Încă din primul an CEH a avut pierderi, iar acestea s-au accentuat în 2014, după ce nu a mai beneficiat de un preţ reglementat al energiei. CEH are acum datorii neachitate către furnizori şi bugetele de stat în valoare de peste 900 de milioane de lei. Complexul aşteaptă un  ajutor de stat în valoare de 160 de milioane de lei, aprobat de Comisia Europeană cu condiţia ca mineritul să fie, din nou, separat de sectorul energiei. Tot CEH este însă pasibil de o amendă în valoare de 125 de milioane de euro pentru că nu şi-a achitat la timp certificatele pentru emisiile de CO2 produse anul trecut.