glasul-hd.ro Web analytics

Minerii din Valea Jiului ameninţă cu greva generală. Ortacii sunt nemulţumiţi că insolvenţa Complexului Energetic Hunedoara „a fost lăsată pe mâna unei firme de apartament”.

Angajaţii schimbului II de la toate minele de huilă ale CEH au refuzat să intre astăzi în subteran după ce liderii de sindicat i-au informat asupra situaţiei în care a ajuns complexul. După aproximativ o oră, minerii au început lucrul, dar numai după ce liderii le-au promis că încep demersurile legale pentru o grevă generală.

 

Ieri, Tribunalul Hunedoara a decis intrarea Complexului Energetic Hunedoara în insolvenţă. În doar trei ani de existenţă, CEH a adunat datorii în valoare de 1,2 miliarde de lei. Consiliul de Administraţie al CEH a propus ca de administrarea judiciară a companiei să se ocupe Euro Insol (firma la care este asociat Remus Borza, aceeaşi firmă care s-a ocupat şi de insolvenţa Hidroelectrica). Judecătorul sindic a decis însă ca administrarea judiciară provizorie să cadă în sarcina Casei de Insolvenţă GMC Craiova. Sentinţa nu este definitivă, putând fi atacată cu apel în termen de 7 zile de la publicarea ei în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă.

„Nu suntem un butic de cartier”

„Nu putem lăsa viitorul mineritului şi producerii de energie pe bază de huilă la mâna unei firme de apartament, cu doi-trei angajaţi, despre care nu ştim nimic. GMC Craiova a fost propusă de unul dintre creditorii CEH, furnizorul de stâlpi hidraulici. Dacă vine acea firmă, oamenii se tem că plăţile vor fi făcute cu precădere spre acel furnizor, iar ceilalţi furnizori de materiale strict necesare vor fi lăsaţi mai la urmă. Fără plasă de sârmă, fără lemn şi alte materiale, activitatea în subteran se opreşte imediat. Fiecare furnizor trebuie să-şi primească banii. Cerem numirea unei firme cu experienţă în domeniu, pentru că CEH e o companie cu 6.400 de salariaţi, nu un butic de cartier”, spune preşedintele executiv al sindicatului „Muntele”, Darius Câmpean.

Se strâng semnături pentru grevă

O altă modalitate de schimbare a firmei care să administreze CEH pe durata procedurii de insolvenţă este printr-o decizie ce se poate lua cu majoritate simplă în Adunarea Creditorilor. Termenul de administrare provizorie prevăzut în sentiţa Tribunalului Hunedoara este însă data de 4 mai. „Nu ne permitem să rămânem în provizorat până în primăvară. Sunt nevoi stringente la nivelul CEH. Oamenii se tem, în primul rând, că se va anula Contractul Colectiv de Muncă şi astfel vor pierde din drepturile salariale. În plus, ei nu mai au deloc încredere că cineva mai poate face ceva pentru CEH, cu atât mai puţin o firmă de apartament cu doi angajaţi. Din ce am înţeles, judecătorul a desemnat firma din Craiova motivând doar prin faptul că, pur şi simplu, aceasta a fost prima menţionată, de primul creditor. Noi ne-am săturat să fim cobai. Mie mi se pare că e un joc aici”, adaugă preşedintele Sindicatului „Muntele”, Petre Nica. Acesta adaugă că săptămâna viitoare va fi începută o acţiune de strângere de semnături pentru a vedea câţi dintre angajaţii CEH doresc declanşarea unei greve generale.