glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

Minerii au primit majorarea sporului de periculozitate

Minerii din Valea Jiului au încetat de vineri protestele. În urma negocierilor purtate de liderii de sindicat cu reprezentanţii Ministerului Economiei, minerii vor beneficia de majorarea sporului de periculozitate solicitată.

Angajaţii CNH s-au întors în subteran, la finalul săptămânii trecute, după cinci zile de proteste. Conducerea CNH a primit undă verde de la Ministerul Economiei să definitiveze toate demersurile în vederea alinierii sporului de periculozitate cu salariul minim pe economie.

Sporul de periculozitate, suplimentat cu tichete cadou

Protestele care au avut loc în cursul săptămânii trecute au fost provocate de nerespectarea protocolului încheiat în luna ianuarie între liderii de sindicat şi care prevedea majorarea sporului de periculozitate de la 600 de lei, la 700 de lei. După trei runde de negocieri, Ministerul Economei a acceptat ca majorarea sporului de periculozitate să fie acordată în tichete cadou, încadrându-se astfel în prevederile legale. O majorare a sporului de periculozitate cu o sută de lei nu ar fi fost posibilă, dat fiind faptul că aceasta nu a fost prevăzută în bugetul aprobat al CNH. În urma negocierilor de vineri, Consiliul de Administraţie al CNH s-a întrunit în vederea mandatării directorului Constantin Jujan să semneze documentele prin care minerii vor beneficia de tichetele cadou. „Pentru luna februarie, minerii vor primi tichete-cadou în valoare de 300 de lei, iar din luna martie, de câte 200 de lei, până în luna iunie. În luna iunie se aşteaptă divizarea CNH în cele două societăţi: mine viabile şi mine neviabile, iar atunci bugetele vor fi altele”, a precizat unul din liderii de sindicat care a participat la negocieri.

Minerii trag tare să recupereze pierderile

Greva minerilor a provocat pierderi imense Companiei Naţionale a Huilei. Pentru că nu au coborât în subteran timp de cinci zile, cele două termocentrale care se alimentează cu materie primă din Valea Jiului au fost pe punctul de a întrerupe furnizarea apei calde şi a agentului termic. Din minele din Valea Jiului sunt extrase zilnic aproximativ opt mii de tone de huilă, care sunt distribuite termocentralelor de la Mintia şi Paroşeni. Preţul unei tone de huilă costă aproximativ 53 de euro, iar paguba produsă de cele cinci zile de grevă generală a minerilor se ridică la peste două milioane de euro. Potrivit liderului de sindicat Petre Nica, minerii sunt hotărâţi să recupereze paguba creată şi vor extrage cărbune şi în zilele de sâmbătă şi duminică pentru a reface cât mai repede stocurile celor două termocentrale.