glasul-hd.ro Web analytics

ActualitateAdministrație

Minerii au fost înmormântaţi, tensiunile din CEH se acutizează. Accidentul de la Lupeni accentuează discordia din Valea Jiului. Actuali şi foşti lideri de sindicat s-au lansat în dispute aprige

Reprezentanţii celui mai numeros sindicat al minerilor din cadrul CEH acuză „atacurile” lansate de doi foşti lideri sindicali: Petre Nica şi Adrian Jurca. Totul pe fondul unor tensiuni mult mai vechi existente între părţi.

Deşi nu îi nominalizează în comunicatul de presă transmis ieri, Sindicatul „Muntele” se arată mai mult decât deranjat de atacurile din ultimele zile lansate de Petre Nica, fost preşedinte al organizaţiei amintite, şi Adrian Jurca, fost lider sindical al minerilor de la Livezeni.

Jurca reclamă incompetenţa

„Dacă pe cei doi mineri de la Lupeni i-a ucis incompetenţa şi starea de panică a lui Toma Petcu şi a lui Doru Vişan că în iarnă SEN va claca din cauza lipsei stocurilor de cărbune, corupția în schimb dacă nu îi va face vinovați cu siguranță va duce vinovăția în zona condițiilor tectonice. Cine se luptă cu cine? Soțiile minerilor care au de crescut copii, fără bani şi cunoștințe necesare cu un stat corupt? Sigur nu. Nu au puterea necesară. Vor cere dreptate sindicatele corupte? Nu.” Este doar una dintre postările incisive din ultima vreme făcute pe o reţea de socializare de Adrian Jurca. În ce-l priveşte pe fostul lider de la Livezeni, reprezentanţii Sindicatului „Muntele” spun că nu comentează spusele unui „individ care a avut contractul de muncă desfăcut din cauza unor grave abateri disciplinare”.

Câmpean vs Nica, dispută punctuală

ăentru siteContactat de „Glasul Hunedoarei”, Darius Câmpean, actualul lider al Sindicatului „Muntele” spune că el şi colegii săi au fost deranjaţi mai ales de postarea lui Petre Nica, făcută pe 6 octombrie. „A doua viaţă s-a stins la spitalul Floreasca! Doi ortaci luaţi devreme, mult prea devreme şi nedrept! Am un sentiment de repulsie dusă până la ură faţă de sindicaliştii politici şi guvernanţii mincinoşi”, a scris atunci Nica.

„Am vrut să dăm un comunicat atunci, însă eu şi colegii mei am considerat că, mai important este să ne priveghem morţii în linişte, nu să răspundem unor asemenea atacuri. Lipsurile materiale din subteran vin şi de pe vremea-n care domnul Nica era director adjunct al CEH. Dacă domnul Nica ne-ar fi contactat cu o intenţie bună, eventual să ne întrebe cu ce ne poate ajuta, mi s-ar fi părut normal. Mi se pare însă anormal să fim atacaţi tocmai de dumnealui, mai ales că noi l-am ridicat în plan sindical, noi l-am făcut preşedinte şi datorită acestui fapt a ajuns apoi să ocupe şi o funcţie administrativă. Domnul Nica ne-a mai atacat în trecut, dar nu am răspuns pentru că am considerat că o asemenea dispută ar face rău mişcării sindicale”.

În replică, Petre Nica spune că, după ce a plecat din sindicatul „Muntele”, cei care l-au urmat la conducere i-au terfelit imaginea. Nica mai spune că a decis să publice acea postare pe facebook după ce a aflat că liderii de la „Muntele” „au negociat, cu minerii neîngropaţi, prime de Crăciun, forţând mâna ministrului şi a directorului general”.

„În ce priveşte lipsurile materiale din subteran, după ce ieşise CEH din insolvenţă, dacă vă amintiţi, am decis oprirea activităţii la Lonea tocmai pentru a asigura securitatea producţiei la celelalte trei mine, dar răspunsul lor a fost greva din ianuarie.

Referitor la accidentul de la Lupeni, am plecat spre mină încă de la ora 14.00, când am aflat de eveniment. Am fost acolo până ce a fost scos ultimul miner. L-am întrebat pe directorul pe divizia minieră dacă pot ajuta cu ceva, eu fiind şi salvator miner, dar mi-a răspuns că nu. În plus, pe mine nu m-a făcut nimeni om mare în afară de educaţie pe care am primit-o şi munca mea. Aveam 19 ani când lucram deja în subteran”, a reacţionat Petre Nica.

Bani pentru victime

Familiile celor doi mineri decedaţi în accidentul de la Lupeni vor primi câte 77.000 de lei fiecare. Darius Câmpean spune că aceasta este suma prevăzută în Contractul Colectiv de Muncă pentru asemenea situaţii, contract semnat cu aproximativ o lună în urmă. În plus, Ministerul Energiei va aloca 20.000 de lei pentru fiecare dintre cele două familii, iar Raoul Cizmaşiu va primi, tot de la minister, 10.000 de lei, iar Costel Murg (minerul care a fost prins de surpare dar a reuşit să iasă la timp) , 5.000 de lei. „Toţi minerii care au intervenit pentru salvarea colegilor lor vor fi, de asemenea recompensaţi. Suma nu o cunoaştem încă, ea urmând să fie stabilită de către Consiliul de Administraţie. Soţiile celor doi mineri morţi, dacă vor dori, vor putea fi angajate în cadrul CEH”, adaugă Darius Câmpean.

Tot ieri, Administraţia Complexului Energetic Hunedoara a considerat necesară emiterea unui comunicat de presă prin care afirmă că nu doreşte să influenţeze ancheta care vizează accidentul de muncă şi-i îndeamnă (cel puţin oficial) pe mineri să anunţe orice potenţial pericol. „În această perioadă, în care spaţiul media abundă în supoziţii şi verdicte legate de cauzele producerii accidentului de la EM Lupeni, interesul principal al societăţii este ca cercetarea efectuară de organele abilitate să se desfăşoare fără a fi influenţată de declaraţii publice din partea conducerii S. CEH – S.A.Îi asigurăm pe toţi salariaţii Societăţii Complexul Energetic Hunedoara că siguranţa lor şi a locurilor de muncă reprezintă o prioritate esenţială a conducerii. Totodată, le adresăm rugămintea de a aduce în atenţia conducerii, cu promptitudine, orice stare de pericol potenţial, în scopul evitării oricăror riscuri”, se arată în comunicatul companiei.

Vezi și

Close