glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Minele din Valea Jiului au mai luat o viață. Un miner a murit după ce a fost lovit în cap de o piesă metalică foarte grea

Tragedie în subteranul minei Livezeni. Un miner a murit după ce a fost lovit în cap de o piesă metalică de aproximativ 150 de kilograme. Deși salvatorii minieri și medicii de la Serviciul de Ambulanță au încercat să îl salveze, nu s-a mai putut face nimic pentru viața bărbatului de 41 de ani. Poliția, Parchetul și Inspectoratul Teritorial de Muncă au deschis acum anchete pentru a descoperi care au fost circumstanțele producerii accidentului de muncă mortal.

 

Totul s-a întâmplat ieri dimineață. Accidentul de muncă a avut loc în jurul orei 8:30, dar bărbatul, în vârstă de 41 de ani, a fost adus la suprafață abia după aproape două ore. Minerul ar fi fost lovit în zona capului de o piesă metalică în greutate de circa 150 de kilograme, susțineau reprezentanții Serviciului Judeţean de Ambulanţă (SAJ) Hunedoara. Medicii s-au chinuit minute în șir să îl resusciteze, dar fără succes. „Un miner de 41 de ani a fost lovit în zona capului de o piesă de aproximativ 150 de kilograme. Bărbatul a fost transportat la suprafaţă, unde a fost preluat, în stare de inconştienţă, de un echipaj SAJ cu medic, fiind efectuate manevre de resuscitare. Din păcate, pacientul a fost declarat decedat”, a declarat purtătorul de cuvânt al SAJ Hunedoara, dr. Călin Dumitrescu.

Imediat după tragedie, doi inspectori ITM au intrat în subteran, pentru a face verificări la locul accidentului. Reprezentanții Complexului Energetic Hunedoara susțin că minerul  care efectua operaţiunea de transport subansambluri transportor tip TR-7 a fost accidentat de o componentă metalică. „Accidentul s-a produs în galeria de cap a abatajului frontal din panoul 5, strat 13. În timp ce muncitorul efectua operaţiunea de transport subansambluri transportor tip TR-7 a fost accidentat de o componentă metalică. Primul ajutor acordat la locul accidentului a venit din partea salvatorilor minieri, iar ulterior accidentatul a fost transportat la suprafaţă unde a fost preluat de o echipă SMURD. În ciuda manevrelor de resuscitare, la ora 10:53 a fost declarat decesul. Cauzele şi împrejurările producerii accidentului sunt în curs de cercetare de către organele abilitate”, se arată într-un comunicat al conducerii Complexului Energetic Hunedoara.

 

Vieți distruse, anchete complicate și cifre reci

 

În ultimii ani, foarte multe accidente de muncă s-au produs în subteranele Văii Jiului. Minele au luat viață după viață, fără ca nimeni să ia măsuri concrete pentru siguranța celor care intră în „fundul pământului”. Anchetele deschise după ultimele tragedii sunt extrem de complicate, durează mult, dar pe oamenii  care s-au stins în mină nimeni nu îi mai poate aduce înapoi, la familii. Și în acest caz, autoritățile au deschis un dosar penal, pentru a vedea dacă este cineva responsabil pentru moartea  minerului Sorin Ene. „În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunilor de ucidere din culpă și nerespectarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă, cercetările fiind coordonate de Parchetul de pe lângă Judecătoria Petroșani, în vederea stabilirii circumstanțelor producerii accidentului”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Hunedoara, Bogdan Nițu.

De la începutul anului și până în prezent, reprezentanții Inspectoratului Teritorial de Muncă Hunedoara au efectuat, la nivelul Complexului Energetic, 20 de controale, în urma cărora au fost dispuse 112 măsuri și au fost aplicate cinci amenzi, în valoare totală de 41.000 de lei și 107 avertismente.