glasul-hd.ro Web analytics

43

Mii de persoane au protestat la Kiev faţă de revenirea Iuliei Timoşenko în politică

"Revenirea Iuliei Timoşenko nu s-a aflat pe lista de solicitări a manifestanţilor din Piaţa Maidan. S-a cerut schimbarea întregului sistem de conducere a ţării", se arată într-o rezoluţie adoptată la finalul manifestaţiei din capitala Ucrainei.

Fostul premier Iulia Timoşenko, condamnată în 2011 la şapte ani de închisoare pentru abuz de putere în urma semnării acordurilor în domeniul gazelor cu Rusia, a fost eliberată sâmbătă din spitalul penitenciarului de la Harkov, unde primea îngrijiri medicale pentru o hernie de disc. Eliberarea sa a avut loc după ce Parlamentul de la Kiev a aprobat, vineri, un proiect de lege care abroga articolul din Codul Penal în baza căruia a fost condamnată Iulia Timoşenko.

După ce a fost eliberată, Timoşenko a venit în Piaţa Independenţei din Kiev, unde s-a adresat manifestaţilor. Ea a declarat ulterior că ar putea candida la alegerile prezidenţiale stabilite de Parlament pentru 25 mai.

Ucraina s-a confruntat săptămâna trecută cu violenţe fără precedent, care au dus la schimbări pe scena politică de la Kiev. Preşedintele Viktor Ianukovici a fost demis de Parlament după ce a părăsit Kievul în urma protestelor din capitală, iar Legislativul a desemnat un şef de stat interimar şi a stabilit alegeri anticipate.

În replică, Ianukovici a calificat drept "lovitură de stat" evoluţiile de la Kiev şi a anunţat că nu recunoaşte deciziile Parlamentului. El s-ar fi refugiat în estul Ucrainei, însă presa rusă susţine că nu există detalii cu privire la locul în care se află.

Potrivit ultimelor informaţii de la Ministerul Sănătăţii, 82 de persoane au fost ucise şi alte 645, rănite, au solicitat îngrijiri medicale, iar 423 dintre acestea au fost spitalizate în urma violenţelor care au început marţi la Kiev.