glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Mii de oameni de la sate, fără medic de familie

Mii de oameni din opt comune din județul Hunedoara au de suferit din cauză că în localitățile lor nu sunt medici de familie. Sătenii se plâng că nu au de unde să primească rețete gratuite și trimiteri la specialiști. În aceste condiții sunt nevoiți să meargă chiar și 60 de kilometri ca să beneficieze de asistență medicală.

 

Pentru medicii de familie, zonele rurale nu sunt atractive pentru că sunt relativ izolate, iar numărul asiguraților este prea mic ca să poată susține financiar un cabinet medical. Din Hunedoara, în ultimii 15 ani, 40 de medici de familie au plecat în alte județe sau în străinătate. După numărul de locuitori, Lăpugiu este cea mai mare comună din Hunedoara rămasă fără medic de familie. „Am dat un milion numa’ pentru un consult, și-o trebuit să mă duc așa, n-am avut ce face, dacă aveam medic de familie îmi dădea bilet de trimitere și mă duceam în spital, dar așa, în spital nu mă primește”, spune un localnic. „Am rămas fără medic de familie, ce să facem, uite, unde putem și noi”, mai adaugă un altul.

 

 „La data de 1 august a încetat contractul încheiat între Casa de Asigurări de Sănătate și medicul care deservea populația din comuna respectivă, aceasta mutându-se în alt județ. Asigurații își pot alege orice alt medic de familie, este vorba de 970 de asigurați”, declară Ovidiu Bânda, purtătorul de cuvânt al CJAS Hunedoara. În alte şapte comune din județ situația este la fel. Oamenii trebuie să se descurce cum pot atunci când au nevoie de tratament sau medicamente. Din Lăpugiu până în cea mai apropiată localitate în care există medic de familie sunt 12 km. Există însă și situații mai grave. În comunele din Ținutul Pădurenilor, sătenii trebuie să parcurgă chiar și 60 de km până la cel mai apropiat medic de familie. Potrivit reprezentanților Asociației Medicilor de Familie, dezinteresul pentru zonele rurale are două motive: numărul pacienților e mic pentru ca un cabinet să fie rentabil, iar accesul și condițiile oferite la sat lasă mult de dorit. „Medicul de familie este plătit după numărul de asigurați, deci supraviețuirea unui cabinet de medic de familie este asbolut imposibilă în astfel de condiții. În plus, distanțele dintre sate sunt foarte mari în cadrul aceleiași comune și satele sunt depopulate”, admite și Ana Chiș Șerban, președintele Asociației Medicilor de Familie din Hunedoara.

 

În ultimii 15 ani, 40 de medici de familie din Hunedoara au plecat în alte județe sau chiar în străinătate. De la peste 270, numărul actual al medicilor de familie nu trece de 230.

 

 

Sursa: Digi 24