glasul-hd.ro Web analytics

43

Mii de monede antice şi sute de kilograme de arme antice, recuperate de procurori de la căutătorii de comori

Peste 3.500 de monede antice, sute de kilograme de unelte şi arme antice din fier, mai multe detectoare de metale, dar şi alte obiecte medievale au fost recuperate de poliţişti şi procurori de la mai multe persoane din opt judeţe şi municipiul Bucureşti. Oamenii legii au descins, ieri dimineaţa, la locuinţele unor persoane despre care există suspiciunea rezonabilă cu privire la săvârşirea infracţiunilor de furt calificat de bunuri culturale şi spălare de bani, din judeţele Hunedoara, Timiş, Cluj, Covasna, Brăila, Suceava, Constanţa,  Argeş  şi municipiul Bucureşti. Au fost efectuate 14 percheziţii domiciliare în urma cărora a fost recuperat un adevărat tezaur antic.

Au fost ridicate şi indisponibilizate 3.520 monede antice şi medievale, 3 detectoare de metale, soluţii şi reactanţi pentru curăţarea monedelor, aproximativ 300 kilograme de unelte şi arme antice din fier (dacice şi romane), precum şi vase ceramice antice şi medievale”, precizează Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, într-un comunicat de presă.

 

Obiecte autentice

 

În urma evaluării prealabile efectuate de experţi, artefactele sunt originale şi provin din siturile arheologice de interes naţional şi prioritar din Munţii Orăştiei, din Transilvania, Banat şi din zona Dobrogei şi a Moldovei, aflate pe Lista Monumentelor Istorice, precum şi în Registrul Arheologic Naţional.

Au fost identificate numeroase piese cu privire la care există date că fac parte din categoria „Tezaur”, fiind evaluate, în totalitate, la peste 100.000 euro”, mai precizează procurorii.

Reprezentanţii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia afirmă că persoanele vizate în această cauză au sustras din situri arheologice protejate cantităţi importante de artefacte şi monede antice care, ulterior, au fost scoase la vânzare pe internet.

Urmărirea penală este efectuată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia şi organele poliţiei judiciare din cadrul I.G.P.R., Biroul de Combatere a Infracţiunilor contra Patrimoniului Cultural Naţional şi Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Hunedoara.