glasul-hd.ro Web analytics

ActualitateAdministrație

Mii de metri cubi cu dejecţii, în pădure. Canalizarea de la Straja arată proporţiile bătăii de joc din cea mai frecventată staţiune montană din vestul ţării

3.000 de metri cubi de apă cu dejecţii, detergenţi şi alte deşeuri s-au scurs, într-o singură lună, prin canalizarea recent pusă în funcţiune la Straja. Reţeaua deserveşte, deocamdată, mai puţin de 30 la sută dintre imobilele existente în staţiune. Directorul Apa Serv, Costel Avram, spune că mare parte din apa uzată se scurgea şi încă se mai scurge, pur şi simplu, în pădure.

La începutul lunii noiembrie, între Apa Serv Valea Jiului şi o parte a cabanierilor de la Straja s-a iscat un conflict generat de refuzul operatorului de apă şi canalizare de a prelungi termenul până la care deţinătorii de hoteluri, cabane şi case de vacanţă trebuiau să se conecteze la reţeaua de canalizare pusă în funcţiune pe 15 octombrie, anul trecut. Până la 1 decembrie 2017 reuşiseră să se conecteze la reţea doar 70 de beneficiari. În total, în Straja sunt aproximativ 200 de clădiri. De la jumătatea lunii noiembrie a anului trecut, în staţiune nu s-au mai putut săpa şanţuri din cauza pământului îngheţat, motiv pentru care unii cabanieri de aici solicitau o prelungire a termenului – limită stabilit pentru 1 decembrie 2017 cu şapte luni. „Nu am prelungit niciun termen. Noi am reziliat contractul de vidanjare pentru Straja. Cine s-a conectat până la 1 decembrie, cine nu… se descurcă. Probabil ceilalţi se vor conecta la reţea în primăvara anului viitor”, declară Costel Avram.

„Dau drumul în pădure, unde credeţi?!”

Întrebat cum se descurcă ceilalţi proprietari de imobile fără conexiuni la reţeaua de canalizare şi unde anume ajunge apa reziduală provenită din aceste imobile, directorul Apa Serv a răspuns: „Ei unde ajunge. În pădure, ca şi până acum. În decembrie, reţeaua de canalizare de la Straja a colectat 3.000 de metri cubi. Vă daţi seama ce dezastru era şi, parţial, încă mai este acolo. Dar, dacă instituţiile abilitate ale statului se fac că nu văd situaţia… În noiembrie anul trecut au vrut prelungirea termenului. Proprietarii de imobile de acolo ştiau din timp de proiect. A şi fost o întâlnire a noastră cu ei. Li s-a spus din timp, ştiau toţi, au zis că-şi fac branşamente dar nu şi-au făcut. Ce a depins de noi, s-a făcut. Putem chiar să-i şi ajutăm, într-o oarecare măsură. Unii (proprietari de clădiri rămase neconectate la reţea – n.red.) nici nu au fose. Dau drumul în pădure, unde credeţi?!”.