glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

Mii de hunedoreni s-au înghesuit la butoaiele cu apă sfinţită

Sărbătoarea Bobotezei a scos din case mii de hunedoreni, care au participat la slujba de sfinţire a apei. Îmbulzeala a fost cuvântul de ordine, credincioşii îngrămădindu-se la butoaiele cu apă sfinţită, uitând de cele mai multe ori „de cele sfinte”.

Lăcaşele de cult au fost luate cu asalt, vineri, se mii de credincioşi. Aceştia s-au înghesuit, la fel ca în fiecare an, să participe la slujba de sfinţire a apei, „înarmaţi” cu sticle în care şi-au dus acasă „lichidul sfânt”, asezonat cu un fir de busuioc.

Bobotează „în creierul munţilor”

În staţiunea Straja, are loc în fiecare an, slujba de Bobotează, într-un mod cu totul inedit. Şi în acest an, sute de turişti şi credincioşi au mers la slujba de Bobotează, săvârşită de călugărul Dimitrie, care slujeşte la schitul din Straja. Cu toate că au fost nevoiţi să îndure gerul Bobotezei, la peste 1.700 de metri altitudine, numărul credincioşilor care vin la slujba de sfinţire a apei la Straja sporeşte de la an la an. Procesiunea de sfinţire a apei este specială şi se desfăşoară lângă Crucea ridicată pe culmea munţilor. Apa este adusă în butoaie, tocmai de la izvoarele din Straja, iar la acest lucru contribuie membrii echipei de salvamontişti care acţionează în staţiune. Aceştia se trezesc dis-de-dimineaţă şi pornesc pe cărările de munte pentru a umple butoaiele cu apă, după care recipientele sunt ancorate pe sănii.

Petreceri de Sfântul Ion

Dacă credincioşii şi-au petrecut Boboteaza la biserică, la polul opus s-au situat tinerii care poartă numele Ion sau alte derivate din acesta. Cluburile din judeţ s-au întrecut care mai de care să organizeze petreceri tematice, iar „sărbătoriţii” au profitat din plin de această sărbătoare. Peste 60.000 de hunedoreni şi-au serbat la finalul săptămânii trecute onomastica. Potrivit Direcţiei Publice Comunitare de Evidenţă a Persoanelor Hunedoara, 61.027 de hunedoreni poartă numele celui dintâi prooroc. Statisticile arată că 28.145 de hunedoreni poartă numele Ioan, 15.465 răspund la numele Ion, 5.834 au fost botezaţi Ionel, restul fiind Ionuţ sau Ionică. În ceea ce priveşte persoanele de sex feminin, 6.094 de hunedorence poartă numele Ioana, 2.255 se numesc Ionela şi 155 au fost botezate Ionica.