NEWS ALERT:
Home / Comunitate / Agricultură / Mii de exploatații agricole din județ, „anchetate”
deschidere

Mii de exploatații agricole din județ, „anchetate”

Fermierii din aproximativ 5.500 de gospodării din judeţul Hunedoara vor fi „anchetaţi” cu privire la modul de utilizare a terenului, a sistemelor de irigaţii sau efectivelor de animale pe care le deţin. Acţiunea face parte din cadrul „Anchetei Structurale în Agricultură”.

Reprezentanţii Direcţiei Judeţene de Statistică Hunedoara vor derula în perioada 10 ianuarie – 10 februarie o anchetă structurală în agricultură pentru a obţine informaţii privind structura exploataţiilor agricole din județ. Obiectivul anchetei vizează obținerea de informaţii privind numărul exploataţiilor agricole, suprafaţa agricolă utilizată, efectivele de animale, practici de gestiune a solului, irigaţiile, agricultura ecologică, dezvoltare rurală sau persoanele care au desfăşurat activităţi agricole. Potrivit reprezentanților DJS, scopul mini-recensământului este asigurarea de date, comparabile la nivel internațional, pentru fundamentarea politicilor naționale în domeniul agricol, în concordanță cu acquis-ul statistic comunitar, necesare procesului de participare a României la Politica Agricolă Comună, dar și obținerea de statistici pentru îmbunătățirea calității indicatorilor de agromediu și pentru elaborarea politicilor agricole naționale și a programelor de dezvoltare rurală. „La nivelul județului Hunedoara vor fi intervievate un număr de 5.430 exploatații agricole. Scopul acestei cercetări statistice este de a asigura date pentru fundamentarea politicilor naționale în domeniul agricol în concordanță cu acquis-ul statistic comunitar. Legea nr.226/2209 actualizată privind organizarea și funcționarea statisticii oficiale în România se aplică tuturor persoanelor fizice și juridice rezidente în România, precum și celor nerezidente, care desfășoară activități pe teritoriul țării. De asemenea această lege prevede: Furnizorii de date sunt obligați să transmită, in mod gratuit, producătorilor de statistici oficiale date corecte, actuale și complete, la termenele, periodicitățile, în formă și după metode de colectare prevăzute în Programul Statistic Național Anual și în conformitate cu normele metodologice. Ancheta structurală în agricultură respectă Regulamentul (CE) nr.1166/2008 al Parlamentului European și al Consiliului privind lista caracteristicilor care trebuie colectate referitoare la structura exploatațiilor agricole. Datele individuale înscrise în formularele cercetării statistice sunt confidențiale și vor fi utilizate numai în scopuri statistice”, a precizat inspector în cadrul DJS Hunedoara, Mirela-Cristina Marc.

Cercetare realizată prin interviu sau autoînregistrare

Modul de culegere a datelor va fi prin interviu direct (față în față), realizat de către un operator statistic, pentru exploatațiile agricole fără personalitate juridică, și prin autoînregistrare pentru exploatațiile agricole cu personalitate juridică, sub îndrumarea unui coordonator. Momentul și perioada de referință va fi ziua de 31 decembrie 2016 pentru efective de animale și agricultura ecologică – sector animalier, anul agricol 2015 – 2016 (01 octombrie 2015 — 30 septembrie 2016) pentru modul de utilizare a terenului, informații privind irigațiile, practici de gestionare a solului, agricultura ecologică – sector vegetal, persoane care au lucrat în agricultură, alte activități aducătoare de venituri. Rezultatele vor fi disponibile și diseminate în luna decembrie 2017.

Despre Raluca STROIA

Citește și

DE PUPAT ALIN BONTA

De pupat 20.04.2018

Alin Bonţa – sportiv amator din Deva, Pentru că oferă publicului hunedorean o nouă experienţă …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *