glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

Meseria e brăţară de aur. Muncitorii stradali lucrează în condiţii „infernale” pentru salarii mizere

Temperaturile extrem de ridicate din ultimele zile dau bătăi de cap celor care sunt nevoiţi să muncească sub cerul liber. Soarele nemilos îngreunează activitatea persoanelor care lucrează atât în spaţii închise, cât şi a celor care lucrează în aer liber. Şi asta în condiţiile în care vânzătorii stradali, muncitorii care asfaltează sau bucătarii sunt nevoiţi să îndure acest „infern” pentru nişte salarii mizere.

Munca în miezul zilei, sub arşița soarelui, este un adevărat calvar pentru cei care lucrează în bucătării, pe șantiere sau în stradă. La fel de dificilă este şi misiunea poliţiştilor din intersecţii care dirijează circulația la orele de vârf sau a „paletiştilor” din zona podului peste Mureş. La orele amiezii, temperaturile ajung până la 50 de grade Celsius, iar aerul devine aproape irespirabil. Cu toate acestea, muncitorii care execută lucrări de reabilitare a drumurilor din judeţ, vânzătorii de ziare, bilete de bingo, pepeni sau bucătarii din judeţ nu se dau înapoi atunci când este vorba de muncă, chiar dacă lefurile sunt extrem de mici. „Dacă nu ne-a plăcut şcoala în tinereţe, nu avem încotro. Trebuie să muncim ca să câştigăm bani chiar dacă este caniculă, ger sau alte fenomene meteorologice. Într-adevăr uneori simt că mă lasă puterile din cauza temperaturilor extreme, dar beau apă, mai stau puţin la umbră şi mă apuc iar de treabă. Pe şantier este foarte greu, mai ales vara. Uneori temperaturile depăşesc 50 de grade, este foarte mult praf, dar cu toate acestea noi trebuie să muncim. Ceea ce este mai grav este faptul că pentru munca pe care o depunem salariile sunt foarte mici, iar condiţiile sunt sub orice critică”, a precizat un muncitor pe şantier, Andrei Neagu.

Măsuri de protecţie pentru angajaţi în zilele caniculare

Judeţul Hunedoara este lovit în această perioadă de un val de caniculă. În aceste condiţii, salariaţii trebuie să primească zilnic apă, între doi şi patru litri pe zi. De asemenea, angajatorii trebuie să le asigure ventilaţia la locul de muncă, o perioadă de repaus la mijlocul zilelor caniculare, echipament de protecţie şi dacă este cazul să le reducă sau să modifice programul de lucru. Inspectorii de muncă vor face controale la angajatori, pentru a vedea dacă în zilele cu temperaturi extreme iau măsurile legale obligatorii. Angajatorii care nu respectă prevederile legale riscă amenzi între 1.500 şi 2.500 de lei.

2.500 de lei este valoarea maximă a amenzii pe care pot să o primească angajatorii dacă nu asigură măsuri de protecţie pentru angajaţi pe perioada caniculei.

Loading...