glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

In memoriam Dorin Alicu. Festivalul Roman „Dacia Felix”, la Ulpia Traiana Sarmizegetusa

Tabere militare, ateliere meșteșugărești, lupte de gladiatori sau tururi ghidate sunt doar câteva activități care vor avea loc în acest weekend la Ulpia Traiana Sarmizegetusa. Activitățile fac parte din cadrul Festivalului Roman „Dacia Felix – Sub semnul Acvilei”.

Hunedorenii pasionați de istorie sunt invitați la finalul acestei săptămâni la Hațeg și Sarmizegetusa pentru a lua parte la un eveniment de promovare a obiectivelor turistice locale. Este vorba despre Festivalul Roman „Dacia Felix – Sub semnul acvilei – In memoriam Dorin Alicu”. Evenimentul ajunge anul acesta la cea de-a II-a ediție și se va desfășura în perioada 16-17 septembrie. Potrivit organizatorilor, manifestarea își propune, prin intermediul reenactorilor Asociației „Terra Dacica Aeterna” (cel mai experimentat și mai mare grup de reconstituire istorică din România) să însuflețească locul în care, odinioară, se afla capitala Daciei Romane. „Ediția din 2017 are o însemnătate aparte, deoarece în întreaga lume istorică se comemorează 1900 de ani de la moartea Împăratului Traian. Așadar, la Hațeg și în situl arheologic de la Sarmizegetusa Ulpia Traiana, în inima destinației ecoturistice Țara Hațegului – Retezat, istoria romanilor va putea fi retrăită, timp de două zile, după un program care cuprinde activități în tabere civile și militare, ateliere de meșteșuguri antice (ceramică, fierărie, pielărie, țesătorie, metaloplastie, prelucrare os și lemn, medicină, mozaic antic, inginerie antică, pictură pe lemn, sculptură în piatră), jocuri, ceremonii și demonstrații de luptă. Tururile ghidate și momentele importante din cadrul Festivalului vor fi susținute cu informații oferite de prof. univ. dr. Alexandru Diaconescu (Universitatea <Babeș Bolyai> Cluj-Napoca) și dr. Gică Băeștean (Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva, Muzeul de Arheologie Sarmizegetusa)”, a declarat managerul de proiect, Anca Rusu.

Festival dedicat arheologului clujean Dorin Alicu

Deschiderea oficială a evenimentului, însoțită de o paradă cu torțe, va avea loc în centrul orașului Hațeg, sâmbătă, 16 septembrie, de la ora 19.30, dar taberele militare din situl Ulpia Traiana Sarmizegetusa vor putea fi vizitate de public de la ora 12:00. Evenimentul este dedicat memoriei arheologului clujean Dorin Alicu, de la Muzeul de Istorie a Transilvaniei, care și-a dedicat întreaga carieră profesională cercetărilor în cadrul sitului roman de la Sarmizegetusa. Anul acesta, Asociația de Turism „Retezat” și Rotary Club Hațeg vor acorda unui tânăr arheolog un premiu de excelență, In memoriam Dorin Alicu. Pentru participarea la activitățile desfășurate în cadrul sitului Ulpia Traiana Sarmizegetusa, administrat de MCDR, accesul se face pe baza biletului (10 lei/adult și 2 lei/copil).

Festivalul este organizat de Asociația de Turism Retezat, beneficiară a proiectului „Descoperă destinația ecoturistică Țara Hațegului – Retezat”, finanțat de Romanian American Foundation și Fundația pentru Parteneriat.