glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Megadosar de evaziune fiscală și spălare de bani. Procurorii DIICOT au făcut peste 50 de percheziții în Hunedoara și alte 14 județe

Ofițerii de la Crimă Organizată, împreună cu procurorii DIICOT au efectuat 51 de percheziții domiciliare în urma cărora nouă suspecți, bănuiți de evaziune fiscală și spălare de bani, au fost reținuți. Descinderile au avut loc în municipiul București și în alte 15 județe, printre care și Hunedoara. Prejudiciul în acest dosar este de peste 16 milioane de euro.

Cele 51 de percheziții au avut loc pe raza județelor Neamț, Ilfov, Giurgiu, Călărași, Dâmbovița, Dolj, Galați, Buzău, Vrancea, Prahova, Iași, Suceava, Hunedoara și Maramureș şi a municipiului Bucureşti într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani. Deși descinderile s-au produs marți, procurorii DIICOT au informat doar joi despre acest caz. Potrivit acestora, „capii” grupului infracțional organizat ar fi doi bărbați, George Trifan și Vasile Trifan, care au cooptat ulterior și alți membri. „Grupul infracţional organizat de către suspecţi  a constat în crearea sau preluarea direct sau prin interpuşi a numeroase societăţi comerciale care ulterior au fost folosite în scopul emiterii către beneficiarii interesaţi a unor facturi cu caracter fictiv, prin care se atesta în mod nereal livrarea unor mărfuri ori prestarea unor servicii de valoare foarte mare. S-a reţinut că emiterea respectivelor facturi a servit atât scopului diminuării în mod ilicit a bazei impozabile şi implicit a sumelor datorate bugetului de stat cu titlu de taxe şi impozite cât mai ales scopului creării unei aparente justificări a virării în conturile societăţilor comerciale folosite a unor sume importante de bani. Ulterior, sumele de bani au fost ridicate în numerar de către membrii grupului infracţional, prin folosirea unor documente justificative ce nu corespundeau realităţii (de ex. restituire împrumut acordat de administrator societăţii comerciale pe care o administra) sau prin justificări de tipul „achiziţii materiale”, fără ca ulterior să fie prezentate unităţii bancare documentele justificative cu privire la aşa zisele achiziţii”, se arată în comunicatul emis de DIICOT.

Prejudiciu uriaș: 16 milioane de euro

Potrivit procurorilor, o a treia modalitate a ridicării sumelor de bani virate de către beneficiari a reprezentat-o transferarea unor sume  în alte conturi ale aceleiaşi societăţi comerciale, conturi pe care erau emise carduri de debit, urmată de retragerea sumelor respective de la ATM-uri. „În urma cercetărilor effectuate, în cauză s-a constatat că membrii grupului infracţional au creat un lanţ de societăţi comerciale care aveau o aparenţă de bonitate (o perioadă de tranzacţii licite de mică anvergură), în timp ce alte societăţi au fost create direct în scopul  infracţional arătat. Prejudiciul estimat cauzat bugetului de stat de către membrii grupului infracţional este de aproximativ 16.000.000 euro. La data de 06.04.2016  procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Neamţ au dispus măsura reţinerii pentru o perioadă de 24 de ore  a inculpaţilor Mihai Stan, Mihai Toma, Georghe Eugen Cristian, Buşe Paul, Vlasă Ionuţ Ciprian, Horpos Alexandru,  Misăilă Gheorghe Dan, Trifan George şi Trifan Vasile, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire şi aderare la un grup infracţional organizat, evaziune fiscală, complicitate la evaziune fiscală, spălare de bani şi complicitate la spălare de bani. Faţă de toţi inculpaţii cercetaţi, instanţa a dispus luarea măsurii preventive a controlului judiciar”, se mai arată în comunicatul de presă emis de DIICOT.

Tags