glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Medicii de familie nu renunţă: peste 130 de doctori din judeţ nu vor acorda rețete compensate

O parte dintre medicii de familie au protestat, pentru a doua zi, faţă de birocraţia din sistemul de sănătate, refuzând să acorde servicii decontate de casele de asigurări de sănătate. Este vorba mai exact de 135 de medici din județul Hunedoara care nu au semnat actele adiţionale la contractele cu Casa. Prin urmare, pacienții medicilor respectivi nu vor mai primi trimiteri şi reţete compensate.

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a anunțat că perioada de semnare a actelor adiţionale la contractele cu casele de asigurări de sănătate s-a încheiat, documentele fiind semnate de peste 75 la sută din medicii de familie. La nivelul județului Hunedoara, din 221 de medici de familie, 86 au semnat actele adiționale, iar 135 nu. Respectivii medici refuză continuarea relației contractuale cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate, protestând în felul acesta față de birocrația din sistemul de sănătate și de slaba finanțare a asistenței medicale primare. Din cauza nesemnării documentelor, cei care au cel mai mult de suferit sunt pacienții, deoarece nu vor mai beneficia de bilete de trimitere și de rețete gratuite sau compensate. „Medicul de familie este în prezent încorsetat de o birocrație excesivă, hăituit și amendat în permanență în virtutea unor acte legislative aberante. Proasta finanțare a sistemului sanitar și în domeniul medicinei de familie are ca rezultat scăderea calității actului medical până la imposibilitatea desfășurării lui. La nivelul judetului există un număr de 8-10 la sută cabinete medicale libere în condițiile în care 16 la sută din medicii de familie au peste 65 de ani, continuându-și încă activitatea. Renunțarea la serviciile acestor medici pensionari este imposibilă deoarece rămân fără asistență medicală primară aproximativ 70-80.000 pacienți. Sperăm ca diferendul se va încheia curând, Ministerul Sănătății și CNAS apreciând implicațiile sociale ale protestelor”, se arată într-un comunicat de presă al Colegiului Județean al Medicilor Hunedoara.

Pentru urgenţe nu e nevoie de bilete de trimitere

Reprezentanții CNAS susțin că „asiguraţii cu urgenţe medico-chirurgicale, precum şi cu 59 de afecţiuni (între care se numără afecţiunile oncologice, diabetul, hepatita cronică, astmul bronşic, dar şi afecţiunile copilului cu vârsta sub un an) se pot prezenta la consultaţie direct la medicul specialist, fără a fi necesar bilet de trimitere. Furnizorii de servicii medicale care nu au semnat actele adiţionale vor putea intra în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate în baza unor contracte cu durata determinată (până la 31 martie 2018) ce vor putea fi încheiate la o dată anunţată ulterior de casele de asigurări de sănătate”.

Glasul Hunedoarei vă prezintă lista medicilor de familie din județul Hunedoara care au semnat actele adiționale de prelungire a contractelor de furnizare de servicii medicale în asistența medicală primară, pentru trim. I 2018.

Acte aditionale semnate de medicii de familie