glasul-hd.ro Web analytics

ComunitateSănătate

Medicii de familie hunedoreni se revoltă

O nouă revoltă în sistemul sanitar este pe punctul de a izbucni. De această dată, peste 80 la sută dintre medicii de familie din județ refuză să semneze noul contract-cadru, aprobat de Guvern săptămâna trecută și impus de Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Dacă acest lucru se va întâmpla, cabinetele medicilor de familie vor intra în faliment.

În urma noului contract-cadru aprobat de Guvern săptămâna trecută, prin care s-a hotărât ca serviciile medicale să fie decontate începând cu 1 iulie, medicii de familie refuză să încheie contracte, pe motiv că oficialii nu s-au consultat şi cu reprezentanţii acestora. Mai mult decât atât, aceștia se plâng de faptul că acest domeniu rămâne subfinanţat şi în plus au fost impuse mai multe sarcini birocratice inutile care iau din timpul alocat pacienţilor. „Noul contract cadru s-a făcut cu încălcarea legilor în vigoare, deoarece trebuia să fie pus prima dată în dezbatere publică o lună de zile și apoi să fie aprobat. Contractul a apărut gata aprobat și noi am fost puși în fața faptului împlinit. În ceea ce privește finanțarea, aceasta este formată din două părți: per capita și per servicii. Înainte, valoarea punctului per capita era 4 lei, iar punctul per servicii era de 1,90 lei. În noul contract, valoarea punctului per capita a ajuns la imensa sumă de 4,30 lei și punctul per servicii la 2 lei. Noi am aflat de la televiziune că veniturile în sănătate vor crește cu 25 la sută. Dacă facem un calcul simplu, ne dăm seama clar că valoarea acestor puncte nu au crescut cu cât au promis oficialii Guvernului”, a precizat președintele Asociației Profesionale a Medicilor de Familie Hunedoara, Ana Aurelia Chiș Șerban.

Medicii refuză să semneze contractul

Cadrele medicale din județ sunt supărate că nu au fost anunţate cu privire la modificările care au avut loc și au ameninţat cu proteste. Mai mult decât atât, medicii susțin că sunt foarte hotărâți să nu semneze contractul cu Casa, chiar dacă acest lucru poate atrage falimentarea cabinetelor medicale. „Salariul minim pe economie a crescut. Noi suntem plătitori de salarii și suntem obligați să creștem salariile asistentelor în raport cu cele din sistemul sanitar, dar ca să putem face acest lucru trebuie să avem de unde. În plus, au crescut utilitățile, iar în baza noii finanțări nu o să ne putem permite să le plătim. Asociația Profesională a Medicilor a făcut tot felul de calcule și estimări și s-a constatat, pe bază de chitanțe cu cheltuielile cabinetului, că vor supraviețui doar cabinetele medicilor de familie care au peste 1.800 de asigurați. Aici nu vorbim despre înscriși, pentru că suntem plătiți în funcție de asigurați, iar diferența între cele două categorii este imensă. Cabinetele mai mici nu vor rezista pentru că nu vor avea fonduri pentru rețete, consultații, utilități etc. Oricum noi suntem hotărâți să nu semnăm contractul. Avem un angajament ferm din partea a peste 80 la sută dintre medicii de familie care au precizat că nu vor semna contractul cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate”, a adăugat președinta medicilor de familie din județ.

Hunedorenii, nevoiți să plătească rețete, consultații și trimiteri

Inițial, aceste contracte trebuiau semnate până în data de 1 iulie, deoarece în 30 iunie expiră actele adiționale, pe baza cărora asigurații au beneficiat de servicii medicale de la 1 aprilie. Dacă medicii nu se vor răzgândi și contractele nu vor fi semnate cei care vor avea cel mai mult de suferit vor fi asigurații. Mai precis, hunedorenii vor fi nevoiți să plătească consultațiile medicale, biletele de trimitere, iar rețetele nu vor mai fi compensate. „Dacă nu semnăm, nu vom mai primi finanțare de la Casă. Asta înseamnă că ori vom pune lacătul pe cabinete, adică vom da faliment și vom pleca în concediu, ori vom fi nevoiți să încasăm bani de la oameni pentru toată asistența medicală acordată. Mai precis, hunedorenii nu vor mai putea primi rețete compensate, vor trebui să plătească biletele de trimitere, consultațiile etc. Încercăm să ajungem la un numitor comun cu guvernanții și oficialii din sănătate înainte de 1 iulie și să nu fim nevoiți să mergem la comisia de mediere la București. Din punctul nostru de vedere rezolvarea ar fi destul de simplă pentru guvernanți, dacă și ei și-ar dori acest lucru: adică să primim undeva la 5 lei per capita și 3 lei per servicii și toată lumea ar fi mulțumită”, a încheiat Ana Aurelia Chiș Șerban.

238 de medici de familie din județ sunt în relație contractuală cu CJAS Hunedoara

Tags