glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

Medicii avertizează: Aveți grijă ce și cum mâncați de sărbători!

Abuzul pe care îl fac mulţi hunedoreni cu ocazia Crăciunului le strică de cele mai multe ori atmosfera festivă şi îi trimit direct în pat, la medic sau, mai grav, la spital. De aceea, înaintea fiecărei ocazii de petrecere, medicii recomandă moderaţie, mese mici şi dese, cu cât mai multe fructe şi legume.

Crăciunul nu înseamnă doar sărbătoarea Nașterii Domnului, ci și mese bogate. Cel puțin la români. Tocmai de aceea, medicii recomandă ca cei care petrec Crăciunul cu bucate tradiționale să fie atenți la ce, cum și cât mănâncă. Pentru a evita supraalimentaţia, carnea de porc şi preparatele tradiţionale așa cum sunt cârnații, șunculița sau caltaboșul, medicii specialiști spun că acestea ar trebui combinate cu legume și zarzavat. „Trebuie să avem grijă de ce şi cât mâncăm, mai ales acei creştini care au ţinut postul este bine ca de sărbători să fie mai prudenţi şi mai atenţi cu alimente, cât şi cum consumă. Nimeni nu interzice să se consume produse tradiționale, cum e friptura, sarmalele sau cârnații, dar trebuie să existe moderație în tot. Trebuie să se aplice legea compensației, adică alături de friptura de porc să se consume legume verzi cum ar fi broccoli sau mazăre verde. Și murăturile sunt binevenite deoarece prin conservarea lor se păstrează vitaminele și mineralele. În plus, cei care se știu suferinzi de boli ca diabetul zaharat, obezitate sau hipertensiune arterială trebuie să fie extrem de atenți la ceea ce consumă. Spre exemplu, dacă se va consuma o prăjitură, din masa principală să se excludă cartofii, dacă sunt prezenți în meniu. Se recomandă, de asemenea, evitarea consumului excesiv de alcool. În ceea ce priveşte expunerea la frig, în special a persoanelor care vor participa la evenimentele organizate în aer liber, se recomandă folosirea mijloacelor de protecţie adecvate (căciuli, mănuşi, fulare, îmbrăcăminte corespunzătoare)”, sunt de părere medicii hunedoreni.

Back to top button