glasul-hd.ro Web analytics

ActualitatePolitică

„Meciul” Dragnea vs. Iohannis se încinge. Preşedintele a anunţat sec că respinge propunerea PSD – ALDE pentru funcţia de premier. Dragnea şi Tăriceanu „cumpănesc bine” dacă vor declanşa sau nu suspendarea şefului statului.

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a anunţat ieri că nu acceptă propunerea PSD – ALDE ca Sevil Shhaideh să devină premierul guvernului care se va forma după alegerile din 11 decembrie. Iohannis a făcut doar un anunţ sec, fără să-şi motiveze în vreun fel decizia. În ultimele zile, presa a speculat destul de mult pe tema simpatiilor pe care soţul lui Sevil Shhaideh le-ar avea pentru regimul din Siria al lui Bashar al Assad. Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu îl acuză pe Iohannis că doreşte să arunce ţara într-o criză politică.

„Săptămâna trecută, când am avut consultări cu partidele, PSD şi ALDE, care au ţinut să vină împreună, mi-au propus-o pe doamna Sevil Shhaideh pentru poziţia de prim-ministru. Am cântărit cu grijă argumentele pro şi contra şi am decis să nu accept această propunere. În consecinţă, solicit coaliţiei PSD-ALDE să facă altă propunere”, a anunțat președintele Klaus Iohannis, ieri, la ora 12.00. Şeful statului nu şi-a explicat decizia în niciun fel (cel puţin până la ora închiderii ediţiei noastre).

Dragnea, despre suspendare: „N-o să am nicio ezitare”…

Ieri, la ora 16.00, liderul PSD, Liviu Dragnea, a apărut în faţa reporterilor, însoţit de liderii ALDE Călin Popescu Tăriceanu şi Daniel Constantin, reclamând faptul că preşedintele Iohannis doreşte, practic, declanşarea unei crize politice: „Am urmărit şi noi cu stupefacţie anunţul preşedintelui. N-am reuşit să găsim niciun motiv constituţional nici alt motiv care să ţină de alte elemente, riscuri, eventual. Părerea noastră este că acest om, de fapt, vrea să declanşeze o criză politică în România. Joi, după consultări, a sunat-o pe doamna Sevil Shhaideh invitând-o în această săptămână să discute despre programul de guvernare, despre deficit, despre echilibrul macroeconomic (…)

Dacă în urma acestei analize pe care o vom face rapid vom ajunge că pentru ţară este bine să-l suspendăm pe preşedinte, n-o să am nicio ezitare”.

… şi o altă nominalizare

Referindu-se la dezvăluirile apărute în presă, în ultimele zile, conform cărora soţul lui Sevil Shhaideh ar fi un simpatizant al regimului Bashar al- Assad, sugerându-se că acceptarea propunerii PSD ar pune în pericol siguranţa naţională, Liviu Dragnea a declarat că, în opinia lui, a fost vorba doar de „o campanie securistoidă derulată de aparatul de propagandă (…) Domnul Iohannis a semnat numirea doamnei Shhaideh ca ministru al dezvoltării, după mine.  Nu cred că de anul trecut şi până astăzi au apărut motive care să-i dea posibilitatea să refuze”. Liderul PSD a mai dat de înţeles ieri că nici nu ar dori să dea curs propunerii lui Klaus Iohannis de a face o altă nominalizare pentru postul de prim-ministru: „Am vorbit cu mai mulţi colegi despre această ofertă otrăvită a preşedintelui Iohannis – PSD şi ALDE să vină cu altă propunere. Cine ne va putea garanta nouă că va fi acceptată? O altă propunere ar putea să fie târâtă prin presă…agent KGB, sau nu semi-terorist, ci terorist, sau coruptul corupţilor. Din start a spus că nu vrea să dea guvernul PSD-ului, ce garanţie am putea avea noi că am trimite o altă propunere pe motiv că a făcut nu ştiu ce când era mic?! Trebuie să ne gândim bine dacă acceptăm… În opinia mea preşedintele vrea suspendarea, pentru că se gândeşte că astfel se poate reinventa. Trebuie să ne gândim foarte bine dacă aruncăm ţara în această criză. (…)

Exclud posibilitatea să ne aruncăm cu capul în gard, să aruncăm ţara în criză, pur şi simplu, coordonat. Noi avem o răspundere pentru toată ţara. Sigur, o să ne mai gândim dacă nu mergem pe suspendare. Dacă nu mergem tot acolo ajungem pentru că omul (Iohannis – n.red.) nu are de gând să numească un premier propus de noi”, a adăugat Liviu Dragnea.

PNL salută decizia

„Salutăm decizia, în interes național, a preşedintelui României. Este dreptul constituţional al domniei sale să respingă propunerea şi cu certitudine sunt foarte multe argumente. Noi considerăm că viitorul Guvern al României trebuie ferit de orice fel de vulnerabilități, mai ales într-un context internațional extrem de complicat. România nu trebuie să dea semnale confuze sau contradictorii. De asemenea, Guvernul României nu trebuie transformat într-un guvern personal, de interpuşi, aflat la dispoziţia domnului Liviu Dragnea. PSD ne-a anunţat că are zeci de mii de specialişti. Dacă acest lucru este adevărat, se vor găsi şi alte nume de prim-ministru, de preferat persoane cu o activitate cunoscută, fără vulnerabilităţi şi fără condamnări”, a reacţionat iniţial Raluca Turcan, președintele interimar al PNL. Aceasta a revenit cu o declaraţie după apariţia publică de ieri a lui Liviu Dragnea: “ Adevăratul plan al lui Liviu Dragnea a fost să guverneze în interes personal, să blocheze totul pentru a guverna prin interpuşi. (…) PSD ne duce cu gândul la o practică ce a ţinut în loc România în anii 90, în care inbteresul personal şi de grup şi sfidarea legii erau dominante. PNL solicită PSD ca dintre specialiştii pe care îi are să propună o persoană pentru a fi desemnată premier. Eu cred că pentru preşedintele Klaus Iohannis primează interesul naţional, interesul public. Nu interesul personal, nu ameninţările cu suspendarea, nu interesul pentru o criză politică. Nu există niciun temei constituţional pentru suspendarea preşedintelui.

Băsescu îndeamnă la moderaţie

„Respingerea de către Preşedintele României a propunerii pentru funcţia de prim- ministru nu trebuie să declanşeze o bătălie a orgoliilor. Dragnea şi Preşedintele Iohannis au obligaţia să găsească imediat o soluţie”, a reacționat Traian Băsescu, liderul PMP. „Fac precizarea că, în noua nominalizare, ca de altfel şi în noul guvern, nu au ce căuta oameni controlaţi de Serviciile Secrete. Nu este momentul unui război politic inutil între Dragnea şi Iohannis. Trebuie scos din calcul orice element care ar viza suspendarea Preşedintelui”, a adăugat fostul preşedinte al României.

Tags