glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Mărturiile unor supravieţuitori din „Colectiv”

Mai mulţi supravieţuitori ai incendiului din clubul „Colectiv” au vorbit, ieri, despre coşmarul prin care au trecut, dar şi despre viitor. „Iertarea va veni uşor-uşor, dar nu trebuie să uităm ce s-a întâmplat, pentru că altfel se va repeta", este mesajul lor.

Andrei Trifu, un pacient, de 44 de ani, scafandru de mare adâncime din Mangalia a povestit ieri, într-o conferinţă de presă cum a ieşit din „Colectiv”, unde asista la concert la patru metri de scenă. „Cumva, în momentul acela de hipnoză generală, am reuşit să-mi fac loc spre ieşire. Din pregătirea de 25 de ani de armată, mi-am dat seama că ceva e în neregulă şi am căutat modul prin care să-mi salvez în primul rând mie viaţa. Înainte am strigat la toată lumea să se lase cât mai jos, am încercat să le induc oamenilor o umbră de reacţie. Am înţeles că au auzit mulţi. Spre ieşire s-a creat o busculadă, cei mai nepregătiţi au încercat sa tragă de cei din faţă ca să-şi facă loc ei să iasă. Eu, până spre ieşire, am reuşit să-mi ţin respiraţia aproximativ un minut şi jumătate, cu ochii închişi m-am târât pe coate şi genunchi exact cum am învăţat în armată. Asta m-a salvat, mi-a salvat căile respiratorii, nu am nimic. De piciorul meu am mai tras pe cineva. Când am ieşit erau două persoane, nu ştiu cine, au reuşit să ridice persoana de pe piciorul meu şi pe mine şi să ne ducă departe de acel loc”, a spus Andrei Trifu.
El a mai declarat că va merge în continuare în cluburi. „Cred că iertarea va veni uşor-uşor, dar nu trebuie să uităm ce s-a întâmplat, pentru că altfel se va repeta. Voi mai merge în cluburi. Un dezastru nu mă va opri să-mi trăiesc viaţa, să-mi susţin prietenii”, a mai spus Trifu.

Alex nu mai vrea să-şi amintească

La rândul său, Alex Plângu, concurent la X Factor, a spus că nu vrea să îşi amintească de momentele trăite în club, ci vrea să se ştie că „sunt oameni buni în România”.
„Vă mulţumesc că nu ne mai întrebaţi cum e, fazele groaznice. E nasol, am văzut oameni care au murit sub ochii mei. Cum poate să fie? (…) Noi ne ocupăm de starea de bine, facem karaoke, zâmbim, facem glume, suntem o familie, ne iubim, am primit şi multă dragoste de la oameni necunoscuţi, voluntari, ştiu că vin oameni pe care nu-i cunosc cu sacoşe şi vor să ne ajute. Asta vreau să ştiţi, nu cum am trăit şi prin ce flăcări şi prin ce teroare am trecut. Vreau să ştiţi că sunt oameni buni în România. Eu am avut şansa să rămân în Grecia şi am refuzat din cauză că sunt naţionalist şi acuma mi-a venit un cadou, pentru că nu ştiam că e un număr atât de mare de oameni buni, români foarte buni care s-au unit (…) Ar fi bine să începem să investim în spitale”, a spus tânărul.

Mulţumiri adresate medicilor

Şi muzicianul Marian Leuşteanu a arătat că l-a impresionat cel mai mult „solidaritatea umană, dorinţa de a ne face bine”, dar şi „şi tristeţea când au pierdut câte un pacient, care nu a mai putut fi salvat”.
„Medicii români au făcut mai mult decât au putut să facă nişte medici din străinătate. Ei au fost aici din prima clipă, ei au făcut tot ce este omeneşte posibil, unde nu se poate, nu se poate. Eu spun cu mâna pe inimă: foarte mulţi au scăpat şi trăiesc astăzi şi sunt susţinuţi în viaţă şi ţinuţi în viaţa de mâinile acestor oameni. Fără dânşii eram mulţi, mulţi, mulţi morţi, mulţi morţi. Dar dânşii ne-au scăpat din ghearele morţii şi au zis: «Voi mai aveţi ceva de spus pe lumea asta, veniţi lângă noi»”, a spus basistul trupei Monarchy.
În urma incendiului din 30 octombrie, la clubul „Colectiv” au decedat 26 de persoane, iar pe drum spre spital a mai murit o persoană. În 13 zile de la tragedie au decedat alte 26 de persoane, numărul victimelor ajungând, ieri, la 53.

Sursa: mediafax.ro