glasul-hd.ro Web analytics

ComunitateSpecial

Mărturie din infernul de la Lupeni

Detalii impresionante, despre infernul de la Mina Lupeni. Raoul Cizmaşiu, minerul care a scăpat cu viaţă din accidentul de pe 5 octombrie, le-a povestit jurnaliştilor de la Rise Project prin ce a trecut. Nu poate uita cum era blocat între stâlpi şi bucăţi de rocă. Îşi vedea doar colegul care-l implora să-l ajute. Dar nu avea cum.

Trei mineri au rămas captivi sub pământ timp de 13 ore, după o surpare produsă în Mina Lupeni, din Valea Jiului. Singurul supraviețuitor spune, pentru jurnaliștii de la Rise Project, că de vină au fost și stâlpii de susținere din subteran. Lucrează de la 18 ani în subteran și a simțit pe pielea lui efectele lipsei de echipamente. Înainte de accident, a observat mai întâi cum curgea cărbunele din tavan de parcă trecea printr-o sită. Apoi a văzut că unul dintre stâlpii de susținere a cedat. L-a tensionat din nou, dar au început și alții să cedeze. Interviul cu minerul e parte din proiectul „The Faces of the victims of corruption”, realizat de „Organized Crime and Corruption Reporting Project” împreună cu jurnaliștii de la RISE Project. Acesta a fost lansat marți, de Ziua Internațională Anti-corupție. „Toată lumea pe mine mă credea mort, pentru că eu am fost în zona în care totul s-a lipit de pământ. Eu aveam un sentiment foarte ciudat în momentul în care mergeam în abatajul respectiv. Am observat că cerne un pic de cărbune, m-am uitat la un stâlp. Picura. A început și stâlpul de lângă mine, cel care a fost primul care a cedat. În momentul acela am fost sigur că ceva se va întâmpla. Am apucat doar să strig la ei: fugiți, că se culcă tot abatajul pe noi și vom muri aici toți! Și am luat-o la fugă… La momentul în care a plecat dintr-o parte ruptura respectivă, s-a produs acel efect de domino. Nu știam de unde până unde s-a rupt. Mă pregăteam pentru 24 sau 24 de ore, în care să stau acolo”, spune, pentru Rise Project, Raoul Cizmașiu.

Miner: „Șobolanii deja dădeau târcoale lui Iulian”

La câțiva metri distanță, l-a văzut pe Iulian, colegul său. Era mort, iar șobolanii se strânseseră deja în jurul cadavrului. „Am ajuns la colegul meu, la Ionuț Codlean, Dumnezeu să îl odihnească! Am încercat să îi văd funcțiile vitale… De prima dată când am ajuns la el, am știut că nu mai este printre noi… Șobolanii deja dădeau târcoale la Iulian. Am stat în permanență cu ochii și cu lampa pusă pe Iulian, ca să nu mai vină (n.r. – șobolanii)”, mai spune Raoul Cizmașiu.

L-a auzit apoi pe Ioan. N-avea șanse să ajungă acolo, îl vedea doar printr-o gaură de 30 de cm, spun jurnaliștii de la Rise Project: era jumătate îngropat în cărbune și avea capul prins între doi stâlpi. „Vino și ia-mă de aici! Ajută-mă, Raoul, că nu mai pot! Raoul, vino la mine și scapă-mă că am fetiță acasă!”. La două luni de la accident, minerul încă aude rugămințile colegului său.

Salvatorii au ajuns după 13 ore. Ioan Florin Suciu a murit la spital. Avea 44 de ani. Celălalt ortac, Iulian Codlean, a fost îngropat în ziua în care ar fi împlinit 40 de ani.