glasul-hd.ro Web analytics

ActualitateEvenimentFără categorie

Mărturia unui jurnalist hunedorean din iadul de la Amatrice: „Miroase a mort de sub dărâmături”

Sergiu Balaban-Duck, jurnalist la Vocea Străzii, o publicație din Valea Jiului, a trăit pe viu cutremurele devastatoare din Italia. Mărturiile sale sunt de-a dreptul impresionante. Seismele au șters de pe fața Pământului orașe întregi și au luat aproape trei sute de vieți. Au distrus totul și au lăsat doar disperare, neputință și miros de moarte în urma lor.

Sergiu și soția lui sunt stabiliți în Italia de aproape șapte ani. Noaptea primului cutremur o să și-o aducă aminte toată viața. „Ştiam că se întâmplă ceva. Am deschis ochii şi timp de multe secunde n-am ştiut cum să reacţionez. Era 3:40. Diana era şi ea lângă mine, amândoi tremuram de frică dar n-am scos un cuvânt. O experienţă care lasă semne. Oricine a trăit aşa ceva ştie că-i imposibil să-ţi ştergi memoria. Suntem în Massa Martana, un orăşel micuţ de lângă Terni. 40 de km sunt de aici până la Rieti, acolo unde s-a înregistrat epicentrul seismului de 6.2. Cel mai puternic şi cel mai lung. Peste 20 de secunde a durat zgâlţâiala, suficient ca să ţi se imprime şi mai adânc în memorie. Îmi imaginam deja lume care fuge disperată pe străzi, îmi imaginam străzile acoperite de măruntaiele caselor dărmâte. Mă imaginam strivit de tavan, strigând disperat după ajutor. Maşini care merg cu viteză, fără să aibă vreo destinaţie şi fără să mai respecte limitele şi standardele impuse. Îţi imaginezi multe în 20 de secunde, mai ales sub efectul adrenalinei, care-ţi ajunge lejer până în vârful degetelor de la picioare”, a relatat Sergiu Balaban-Duck.

Din Massa Martana către iadul din zona Amatrice

Orașul în care trăiește tânărul jurnalist din Valea Jiului, Massa Martana, se află la doar câțiva zeci de kilometri de epicentrul cutremurelor care au îndoliat Italia. Imediat după primul seism, Sergiu a plecat într-acolo pentru a da o mână de ajutor. „Voi aţi văzut case prăbuşite, victime scoase de printre bucăţile de ciment, declaraţii oficiale şi tot felul de explicaţii cu harta în faţă. Eu am văzut oraşele şi traseul pe viu. Am văzut şi auzit maşinile de pompieri şi ambulanţele, am văzut elicopterele, am văzut autocarele pline cu oameni plini de praf şi copii dezorientaţi. Am văzut spaima din ochii bătrânilor din Norcia care-şi întindeau hainele pe sârma de la geam şi încercau să pară normali. Am văzut cozile de voluntari la donat sânge şi materiale. Eu am simţit praful din Amatrice la mine în plămâni”, scrie jurnalistul.

Jurnalist: „Corturile în care am fost ospitați miros a formol”

Peste o mie de replici, aproape 300 de morți, din care 11 români, și foarte mulți oameni dați dispăruți. Cutremurele de mai mici dimensiuni ca primul seism au distrus și ceea ce rămăsese în picioare din acea zonă a Italiei. „Miroase a mort de sub dărâmături”, spune Sergiu. „Casale. În urma replicilor din această dimineață s-au prăbușit și restul caselor rămase întregi. Suntem la puțini kilometri de Amatrice. 61 de localități din zona în care ne aflăm au fost afectate și mai mult în ultimele 24 de ore. Un alt cutremur, de 5 grade a avut loc în această dimineață. Căile de acces spre Amatrice au fost din nou afectate, până și autoritățile au rămas blocate. Se lucrează. Armata este aici”, scria jurnalistul în data de 26 august. Acesta își continuă relatarea: „Eu nu am dormit de 24. Băieții de la Digi de 40. Ore. Am mâncat o pizza pe fugă. Corturile în care am fost ospitați (găzduiți – n.r.) miros a formol… orașul este fantomă și se zărește de la mulți kilometri din cauza girofarelor. Se vede praful ridicându-se. Și e noapte. Am simțit live două cutremure. Niciodată atâta liniște. Dezvolt. Momentan cautăm cazare, drumurile care ieri erau accesibile, astăzi nu mai sunt. Victime? Am stat de vorbă cu agenți de poliție care ne-au confirmat că numerele oficiale mint. Sunt 61 de localități afectate, numai lângă Amatrice. Dacă sunt și alți români morți? Foarte probabil”, mai spunea, vineri, Sergiu.

Printre persoanele dispărute se numără și 14 cetățeni de origine română. Trei persoane, care figurau inițial ca fiind dispărute, au fost identificate și sunt în viaţă. Doar una dintre aceste persoane este în prezent internată într-o unitate medicală, starea sa de sănătate fiind stabilă. Reprezentanţii Ambasadei României la Roma sunt în permanentă legătură cu unităţile medicale în care sunt internaţi în prezent șase conaționali răniţi în urma producerii seismului.

Tags