glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

Marin Moraru, la Deva: „Nu mă mai regăsesc în ceea ce se pune azi în scenă”

Municipiul de la poalele cetății a găzduit și în acest an cea de-a XV-a ediție a Salonului Hunedorean al Cărții. Evenimentul organizat de Biblioteca Județeană „Ovid Densușianu” a reușit să aducă la Deva 76 de edituri din toată țara. Salle D'Or din incinta Deva Mall s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru publicul hunedorean adunat la acest eveniment.

Evenimentul s-a dovedit a fi unul extrem de diversificat din punct de vedere al ofertei; de la cărți pentru școlari și preșcolari, până la părinți și bunici.

A fost scrisă așa cum s-a vorbit, e ca un puzzle”

Una dintre lansările – eveniment a fost cea a maestrului Marin Moraru, intitulată „Suntem ceea ce sunt amintirile noastre”, o carte de dialoguri cu Maria Capalos, o autobiografie sau conform marelui actor, „o carte vorbită, un noian de frânturi”. Îndrăgitul actor nu a vrut să vorbească foarte mult despre lucrarea sa: „îmi e greu să vorbesc despre lucrarea mea. E ca și cum i-ați cere unui pictor să vorbească despre ceea ce a compus în tabloul său”. În schimb a preferat să poarte un dialog deschis cu audiența adunată în cadrul lansării.

Poveşti, frânturi din suflet”

Actorul de 77 de ani a declarat că s-a retras din activitate de aproape un deceniu, nemulțumit fiind de turnura pe care a luat-o teatrul și filmul românesc în general. „Nu mai joc pentru că nu am cu cine, iar piesele pe care le văd nu mă prea încântă. Nu mă mai regăsesc în vulgaritățile din ziua de azi, fie că e vorba de micul ecran sau de scena teatrului. Asta e părerea mea şi nu mi-e teamă să o împărtăşesc. Există un val de tineri actori talentaţi, care trebuie să înţeleagă însă că trebuie să muncească, să fie tot timpul preocupaţi de ceea ce fac, să ajungă la ţinta pe care şi-au fixat-o. Moraru susţine că volumul lansat în weekend şi la Deva este dedicat, în mare parte, prietenilor săi apropiaţi, foştilor colegi, care nu mai sunt printre noi. „Veţi regăsi rânduri despre Toma Caragiu, Amza Pellea şi Gheorghe Dinică. Au fost ca nişte fraţi pentru mine. Pierderea lor m-a durut enorm, în special cea a lui Dinică. Sunt poveşti, frânturi, de suflet”, a spus Moraru.