glasul-hd.ro Web analytics

ActualitateAdministrație

„Marea schismă”, în Primăria Deva. Florin Oancea nu îl mai vrea viceprimar pe Răzvan Mareș. Cine i-ar putea lua locul?

Noul primar al municipiului Deva, Florin Oancea, vrea schimbarea lui Răzvan Mareș din funcția de viceprimar. Propunerea apare în proiectul ordinii de zi a ședinței ordinare a Consilului Local Deva, la punctul 3, iar punctul 4 este „alegerea unui nou viceprimar”. Înlăturarea lui Mareș din funcție se pare că are legătură cu neregulile descoperite de Corpul de Control al Primarului la SPIGM, serviciu care se afla în subordinea sa. Numele cel mai vehiculat pentru un nou viceprimar este cel al Andreei Ciobanu, consilier local PSRO.

În expunerea de motive a proiectului prin care consilierilor locali le va fi cerut votul pentru schimbarea din funcție a lui Răzvan Mareș, inițiatorul – primarul Florin Oancea – a precizat că această măsură vine în urma rezultatului controlului desfășurat la SPIGM.

„Serviciul control din cadrul aparatului de specialitate al primarului, în baza atribuțiilor stabilite conform fișei postului, a efectuat un control asupra activității Serviciului Public de Întreținere și Gospodărire Municipală Deva. În urma controlului a fost întocmit de către Serviciul control un raport nefavorabil asupra activității desfășurate de Serviciul Public de Întreținere și Gospodărire Municipală Deva, în anul 2017, serviciu coordonant de viceprimar”, se arată în proiect.

Schimbarea din funcție a viceprimarului se poate face de Consiliul Local, prin hotărâre adoptată cu votul a două treimi din numărul consilierilor în funcție, la propunerea motivată a primarului sau a unei treimi din numărul consilierilor locali în funcție. În august 2016, lui Răzvan Mareș i-au fost delegate atribuții de coordonare pentru mai multe compartimente ale Primăriei Deva. Astfel, Direcția Economică, Direcția Tehnică, Direcția Dezvoltare, Poliția Locală, Serviciul resurse umane, Centrul multicultural Castrum (devenit, apoi Serviciul Cetate), SPIGM, Serviciul comunitar pentru cadastru și agricultură, Creșa, Compartimentul comunicare, relații externe, promovare imagine și Biroul pentru investitori, toate se aflau în subordinea și sub coordonarea sa.

Miros „de furtună”

Divergențele din Oancea și cei doi viceprimari, Răzvan Mareș și Ovidiu Moș, au ieșit la iveală în urmă cu aproximativ o săptămână. Atunci, noul primar le-a făcut acestora reproșuri că primăria ar avea prea multe cheltuieli cu angajații, în timp ce investițiile sunt prea puține. „Colegii mei, din stânga şi din dreapta (trimitere la cei doi viceprimari), au fost doi ani pe funcţii de conducere. A luat vreunul organigrama să spună: «Totuşi, 10 milioane de euro. N-avem bani de investiţii. Ce facem? Că ne-au luat-o toţi înainte. A luat-o Hunedoara înaintea Devei. Nu mai vorbesc de Alba » (…) Mi-am propus să fiu corect faţă de mine şi faţă de toţi. Nu am probleme personale cu X sau Y să plece din Primărie. Nu m-a interesat niciodată că l-a adus Muntean, Mărginean, Mareş sau Moş pe X sau Y. Mă interesează, îşi face sau nu treaba”, a declarat, săptămâna trecută, Florin Oancea. Era clar, încă de la acel moment, că între cei care au condus primăria și noul edil lucrurile nu stau deloc bine.

Decizie politică la PNL: respectarea protocolului cu PSRO

Potrivit unor surse politice, PNL Deva a luat decizia de a respecta în continuare protocolul cu PSRO, iar dacă viceprimarul Răzvan Mareș va fi dat jos din funcție, liberalii vor susține tot un consilier local din partea partidului lui Mircea Geoană pentru acest post în administrația locală. Unul dintre cele mai vehiculate nume pentru funcția de viceprimar este cel al Andreei Ciobanu, consilier local PSRO.

Răzvan Mareș nu a putut fi contactat pentru a-și spune punctul de vedere.