glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

Manifestare culturală 2 în 1. Ediţia din acest an a Festivalului „Dac Fest” va fi organizată la pachet cu tradiţionala „Istorie, natură, cultură”

Dacii şi romanii se vor întâlni din nou pe platoul de la Costeşti unde vor încinge bătălii aprige, la cea de-a patra ediţie a Festivalului „Dac Fest”. În acest an, manifestarea culturală se va desfăşura în paralel cu tradiţionalul festival, vechi de 46 de ediţii „Istorie, Natură, Cultură”. Este soluţia de compromis pe care au găsit-o autorităţile judeţene şi Direcţia Judeţeană de Tineret şi Sport Hunedoara pentru a oferi o mai mare amploare celor două festivaluri şi pentru a putea asigura organizarea acestora.

Ediţia din acest an a Festivalului „Dac Fest” va avea loc cu o lună mai devreme. Aflată deja la a patra ediţie, manifestarea promite un spectacol pe cinste tuturor iubitorilor de istorie şi cultură dacică şi romană. Şi în acest an, cei care vor anima platoul de la Costeşti şi vor oferi publicului o incursiune în fascinanta lume a strămoşilor poporului român sunt membrii Asociaţiei „Terra Dacica Aeterna”. Acestora li se va alătura şi Asociaţia Culturală „Apulum Reenactment” din Alba Iulia.

O săptămână plină, cu program pe toate gusturile

Manifestările care vor avea loc cu prilejul Festivalului „Dac Fest” debutează marţi, 20 august, şi se întind până duminică, 25 august. Prima zi din programul „Dac Fest – Istorie, Natură, Cultură” este dedicată tuturor celor care doresc să viziteze cetatea Sarmizegetusa Regia. Începând cu ora 8 şi până la ora 18, în capitala Regatului Dac are loc Ziua Porţilor Deschise, iar ghidajul va fi asigurat de specialişti. Miercuri, de la ora 18, în Piaţa Victoriei din Orăştie membrii Asociaţiilor „Terra Dacica Aeterna” şi „Apulum Reenactment” vor defila la Parada costumelor antice. Manifestările vor continua joi de la ora 11 pe platoul de la Costeşti unde vor fi organizate ateliere civile şi militare, jocuri interactive pentru copii, prezentări de armament, iar seara de la ora 19 va avea loc un concert rock, susţinut de trupa Pragu de Sus. Vineri, de la aceeaşi oră, va avea loc competiţia dintre sate „Sica de Aur”, iar de la ora 18 publicul va putea asista la marea confruntare dintre daci şi romani. Seara va avea loc de la ora 20 un concert de muzică folk susţinut de Florin Paul Camen, Cătălin Stepa, Focul Viu şi Mircea Vintilă, iar de la ora 23 va avea loc ceremonia Focului sacru.

Două zile de spectacole

Ultimele două zile ale manifestărilor sunt scoase din contextul Dac Fest şi se pliază mai mult pe profilul manifestării culturale „Istorie, Natură, Cultură”. Pe platoul de la Costeşti sunt aşteptaţi comercianţi cu produse de toate categoriile. Nu vor lipsi nici kitsch-urile, dar organizatorii promit să le delimiteze foarte bine de zona în care au loc manifestările culturale. Sâmbătă seara, cu începere de la ora 20.30, are loc un concert susţinut de DJ Ryno şi Sylvia, trupa Bere Gratis şi Puya. Seara se va încheia cu un foc de artificii. Duminica este dedicată folclorului. De la ora 13 va avea loc un spectacol de muzică populară. Pentru ediţia din acest an Direcţia Judeţeană de Tineret şi Sport Hunedoara contribuie cu suma de 40 de mii de lei, iar Consiliul Judeţean Hunedoara, prin Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale a alocat suma de aproximativ 80 de mii de lei. Printre organizatori se mai numără şi Primăria Comunei Orăştioara de Sus şi L&C Consulting.

Târgul de produse tradiţionale hunedorene, la a doua ediţie

Atât sâmbătă, cât şi duminică, pe parcursul întregii zile producătorii hunedoreni de produse tradiţionale îşi vor expune produsele la târgul organizat de Agenţia de Dezvoltare Economico-Socială Hunedoară, din subordinea Consiliului Judeţean Hunedoara. „Consiliul Judeţean le va pune la dispoziţie producătorilor de produse tradiţionale spaţiul pentru comercializare şi îi va sprijini cu promovarea evenimentului. Este a doua ediţie, şi faţă de anul trecut când şi-au anunţat participarea opt producători, acum numărul acestora s-a dublat. Sunt producători mici, Persoane Fizice Autorizate şi Întreprinderi de Familie care au produse din ceramică, produse artizanale, de panificaţie, carne, lactate şi altele. Venim astfel în sprijinul producătorilor mici, deoarece ei sunt cei care au nevoie de ajutor şi nu beneficiază de logistică. În judeţ sunt înregistraţi 28 de producători de produse tradiţionale”, a precizat directorul Agenţiei de Dezvoltare Economico-Socială Hunedoara, Cosmin Joiţoiu. Prima ediţie a avut loc anul trecut, la Poieniţa Voinii. Organizatorii mizează pe un mai mare succes al ediţiei din acest an, dat fiind faptul că la eveniment sunt aşteptaţi peste şase mii de oameni.