glasul-hd.ro Web analytics

Sport

Mâine reîncepe Divizia A la handbal. Naţional Braşov – Cetate Devatrans

Handbalistele de la Cetate Devatrans joacă mâine la Braşov în prima etapă a returului Diviziei A, seria B. În mod normal, adversarele nu pot pune nici un fel de probleme mult mai valoroasei echipe devene, dovadă şi victoria lui Poenaru, Abed-Kader şi compania la 20 de goluri diferenţă din partida tur. Echipa din Deva efectuează deplasarea în oraşul de sub Tâmpa astăzi, cu o zi înaintea meciului, aşa cum se obişnuieşte. Întâlnirea este programată sâmbătă de la ora 11,30, în Sala Sporturilor „Dumitru Popescu Colibaşi” din Braşov.

Două amânări şi trei programări pentru acelaşi meci

Interesant la meciul tur dintre aceste două echipe nu este scorul de 45 – 25, care vorbeşte de la sine despre ce a fost pe teren, ci faptul că a fost amânat de două ori! Cu toate că trebuia să fie primul meci al sezonului 2015 – 2015 pentru devence, el a fost ultimul disputat de Cetate în toamna anului trecut. Stabilit iniţial să se dispute pe 19 septembrie, odată cu restul etapei întâi de campionat, el nu s-a disputat din cauza neprogramării echipei din Deva la jocuri. Până s-a rezolvat problema birocratică de la Federaţie şi s-a dat de capăt unui regulament confuz şi cu lacune, Cetate Devatrans s-a trezit cu patru restanţe de disputat, fetele lui Adrian Palko începând campionatul abia din etapa a cincea a turului. Cele patru jocuri nedisputate la data normală, între care şi cel cu Naţional Braşov, au fost presărate printre restul etapelor de campionat, ajungându-se astfel ca handbalistele devence să susţină partidele oficiale în ritmul sâmbătă – miercuri – sâmbătă, unul epuizant pentru orice echipă. Reprogramarea acestui meci cu Naţionalul a fost făcută iniţial pentru data de 18 noiembrie, însă partida a fost din nou amânată. Formaţia braşoveană a făcut această cerere din cauza indisponibilităţii a mai multe jucătoare din lot, care au contractat o viroză specifică sezonului rece, atunci la început. Fiind vorba de un caz de forţă majoră şi fiind implicată şi o echipă care reprezintă un centru de excelenţă de interes naţional, Federaţia a acceptat – firesc – această cerere şi a re-reprogramat partida peste încă o săptămână, pe 25 noiembrie. În fine, s-a jucat şi meciul, cu doar trei zile înaintea ultimei etape de campionat din tur, cea în care Cetate Devatrans a stat, aşa cum era prevăzut din cauza numărului impar de echipe din divizie. Aşa s-a ajuns ca jocul Cetate – Naţional să nu fie primul al sezonului, ci tocmai ultimul pentru formaţia deveană.

Cu gândul tot la returul cu Bistriţa

Dincolo de faptul că orice adversar trebuie tratat cu maximă seriozitate, mai ales într-un meci oficial, realitatea – veselă sau tristă, cum o consideraţi – este că în această serie B a diviziei A contează cu adevărat, atât în lupta pentru promovarea directă cât şi sub aspectul valorii loturilor şi a calităţii handbalului prestat, doar două echipe: Bistriţa şi Deva. Implicit, oricât şi-ar dori cineva o întrecere echilibrată în acest al doilea eşalon handbalistic al ţării, adevărul e că totul se reduce în vârful ierarhiei, la disputa tur – retur dintre aceste două combatante. Cu alte cuvinte, de rezultatul revanşei dintre Cetate şi CSM depinde cine va promova direct în Liga Naţională şi cine va merge la baraj. Sau, altfel spus, oricare dintre cele două are prezenţa la baraj asigurată. În tur a fost 31 – 23, dar diferenţa pe tabelă s-a făcut în ultimele şapte – opt minute, după ce până atunci mai tinere jucătoare ale lui Devatrans evoluaseră de la egal la egal cu mult mai rutinatele lor adversare, ceea ce lasă deschisă uşa speranţei pentru partida retur.

Un singur meci echilibrat în această primă etapă

Revenind la etapa de mâine, să menţionăm şi celelalte jocuri programate să se dispute. Bistriţa se deplasează la Oradea, pentru întâlnirea cu CSU, în care are nu doar prima şansă la victorie, ci şi pe a doua şi a treia, pentru că adversara ei ocupă penultima poziţie în clasament cu doar trei puncte şi o singură victorie, iar scorul în meciul tur a fost 39 – 13, ceea ce ne scuteşte de orice alte comentarii. În ceea ce pare a fi de departe cel mai echilibrat joc al etapei se întâlnesc SCM Piteşti şi ACS Sepsi Sf. Gheorghe, adică locul 4 cu locul 6. În tur a fost 33 – 32 pentru formaţia piteşteană, unul din puţinele scoruri strânse din această atât de ruptă valoric divizie A. Se mai joacă SC Mureşul Tg. Mureş – CSU Reşiţa, locul 9 cu locul 5, în tur 13 – 30, şi ACS Avram Iancu Arad – CSU de Vest Timişoara, locul 11 cu locul 7, omologat în tur 10 – 0 „la masa verde” pentru formaţia timişoreană, în ambele întâlniri oaspetele plecând din postura de mari favorite.

În legătură cu cei aproape 40.000 de lei pe care clubul din Deva ar fi trebuit să îi plătească fostei sale jucătoare, Carmen Cartaş, conform unei decizii a Federaţiei, finanţatorul Marian Muntean a lămurit cum stau lucrurile. „Nici vorbă de aşa ceva, am toate actele care dovedesc că nu avem de plată niciun leu. Din contră, Cartaş a plecat de la echipă cu o lună şi jumătate înainte de încheierea contractului şi a semnat cu alţii, degeaba vrea să ia acum banii până la final de contract de la noi. Am lămurit asta la Federaţie, nu se pune problema să nu fim programaţi la meciuri”, a spus Marian Muntean pentru „Glasul Hunedoarei”.