glasul-hd.ro Web analytics

Timp liber

„Maialul” orăștian – evenimentul sfârșitului de săptămână în județ

Lupte de gladiatori, bătălii între daci și romani, expoziții de pictură și artă tradițională românească şi o serie de concerte. Toate îi aşteaptă în acest sfârşit de săptămână pe hunedoreni în cadrul „Maialului” de la Orăştie.

Ediția din acest a tradiționalei sărbători se va desfășura în 23 – 24 mai și va avea mai multe elemente de noutate față de edițiile precedente. Prima noutate ține de organizare, deoarece Grupul SYNCRETO, prin Cătălin Tibori, s-a implicat în organizarea „Maialului” 2015, alături de Primăria și Consiliul Local Orăștie și Casa de Cultură a municipiului.

Aproape opt secole de istorie continuă a Orăștiei

Evenimentul sărbătorește 791 de ani de istorie continuă a Orăștiei printr-o suită de evenimente care pun în valoare istoria, tradițiile și cultura locală. Potrivit organizatorilor, anul acesta se vrea ca locuitorii municipiului Orăştie să îşi reamintească de cele mai importante momente ale trecutului, de aceea au fost invitate cele mai importante trupe de reenactment din România alături de cei mai reprezentativi artiști din folclorul românesc. De asemenea, cei care vor lua parte la eveniment vor putea face un tur istoric la cele mai importante locuri ale orașului, acompaniați de un ghid profesionist. Totodată, vor fi organizate ateliere de olărit, cioplit în os, arme și fotografie, atât pentru copii, cât și pentru adulți, iar vernisajele de pictură, lansările de carte, luptele de gladiatori şi bătăliile între daci și romani vor completa registrul cultural al „Maialului” din acest an. De la sărbătoare nu va lipsi muzica. Vor fi concerte și trupe, artiști și ansambluri, muzică live și de calitate – rock, folk, pop și momente speciale pentru iubitorii folclorului autentic. Deschiderea oficială a manifestărilor are loc mâine, de la ora 10:00, când va avea loc marea paradă a luptătorilor (Poşta Mare).

Iniţiat în secolul al XIX-lea, de către Reuniunea Meseriaşilor din Orăştie, „maialul” a fost şi este o serbare câmpenească, de joc şi voie bună, prin care este salutat cel mai frumos anotimp, primăvara.

Loading...