glasul-hd.ro Web analytics

Eveniment

Magistraţii menţin arestul preventiv în cazul hoţilor de icoane

Doi dintre cei trei sibieni reţinuţi în dosarul furtului icoanelor din bisericile de lemn din judeţele Hunedoara, Vâlcea şi Mureş rămân în arest preventiv.

Pe rolul Tribunalului Hunedoara s-a aflat, ieri, dosarul furturilor de icoane din mai multe biserici din judeţele Hunedoara, Vâlcea şi Mureş, susceptibile a face parte din patrimoniul cultural naţional. „Tribunalul Hunedoara a respins recursul formulat de cei doi inculpaţi şi a dispus menţinerea măsurii de arest preventiv a acestora”, a declarat purtătorul de cuvânt al Tribunalului Hunedoara, Ildiko Glăman.
În perioada august-septembrie 2011, poliţiştii au fost sesizaţi cu privire la comiterea a şase spargeri de biserici din lemn monument istoric, din judeţele Hunedoara, Mureş şi Vâlcea, reclamându-se sustragerea a 102 icoane vechi, pictate pe lemn şi sticlă, susceptibile de a face parte din patrimoniul cultural naţional. Pe teritoriul judeţului Hunedoara, hoţii au prădat trei biserici, una din Caraci, zona Brad, din Almaşul Mic de Munte, zona Densuş, şi de la Hărţăgani. În urma percheziţiilor care au avut loc atât la locuinţele a cinci suspecţi din judeţul Sibiu, cât şi la locuinţele unor colecţionari din Bucureşti şi judeţul Mureş, s-a reuşit recuperarea a 66 de icoane sustrase din cele opt biserici ortodoxe, 19 de la colecţionari români şi străini (din Ungaria şi Germania), celelalte 47 fiind recuperate de la membrii grupării.

Loading...