glasul-hd.ro Web analytics

ActualitateAdministrație

Lupta cu zăpada a continuat şi ieri. Iarna a câştigat, din nou.

Primele utilaje cu material antiderapant au ajuns abia ieri pe drumurile judeţene care străbat comuna Balşa, după trei zile de la aşternerea stratului de zăpadă. Ieri dimineaţă pe cel mai aglomerat drum judeţean se circula doar pe câte o bandă, iar aseară cătunul Vadu Dobri din comuna Bunila era, în continuare, izolat, în ciuda asigurărilor date de autorităţi duminică.

Pe parcursul zilei de ieri, utilajele firmelor cu care Consiliul Judeţean are contracte pentru întreţinerea drumurilor erau răspândite prin tot judeţul. Abia ieri au ajuns şi la Balşa, pe cele două drumuri judeţene din comună. „N-au venit, până astăzi, cu material antiderapant. Drumurile n-au fost blocate, dar s-a circulat foarte greu, mai ales pe porţiunile aflate în pantă. Abia azi, în jurul orei 13.00, au venit cu un utilaj”, spune primarul comunei, Simion Meteşan.

Drum important, eliberat pe jumătate

Vineri, toată ziua, pe Drumul Judeţean 687, între Hunedoara şi Sântuhalm, s-a circulat pe câte o singură bandă. Mai mult, conform unor surse neoficiale, în noaptea de joi spre vineri, între Hunedoara şi Cristur a fost deszăpezit de Primăria Hunedoara, nu de firma desemnată de către Consiliul Judeţean. Sâmbătă şi duminică situaţia s-a repetat şi s-a semnalat chiar şi luni dimineaţa „Noi ştim că e în regulă acel drum şi ar trebui deszăpezit pe toate cele patru benzi ale sale”, reacţiona iniţial vicepreşedintele CJ Hunedoara, Daniel Andronache. După o jumătate de oră a revenit: „Am verificat personal situaţia în teren şi doar pe vreo 30 de centimetri, pe marginile drumului mai era zăpadă. Pe sensul dinspre Hunedoara spre Sântuhalm, pe prima bandă, sunt, e drept porţiuni cu zăpadă rămasă ceva mai multă, dar asta este e pentru că acea porţiune e cu denivelări rămase în urma unor lucrări la canalizare, iar lama utilajelor n-a putut să o înlăture. Mie mi s-a părut în regulă felul în care arăta drumul dintre Hunedoara şi Sântuhalm”.

Daniel Andronache a punctat însă şi faptul că a nins şi în noaptea de duminică spre luni, iar o analiză mai clară a felului în care firmele de deszăpezire s-au achitat de sarcini se va face, la Consiliul Judeţean, pe parcursul zilei de astăzi.

Vadu Dobri, tot între nămeţi

Deşi duminică promiteau că vor lua măsuri pentru ca ceea ce a mai rămas din satul Vadu Dobri, comuna Bunila, să nu mai fie izolat. Nu au reuşit. Cel puţin nu până la ora 17.00, când am verificat noi ultima dată situaţia. „Am luat astăzi legătura cu domnul subprefect şi mi s-a comunicat că un utilaj va merge spre Vadu Dobri. Cred că ar trebui să lucreze deja în zonă”, spunea, în jurul orei 13.00, primarul Romulus Stroia.

„Nu a ajuns încă niciun utilaj de deszăpezire în Vadu Dobri. Probabil se lucrează la desfacerea drumului dinspre Meria (comuna Lunca Cernii – n.red.). Nu mai avem pâine. Ne descurcăm cum putem. Mai avem pâine veche, cam de-acum o săptămână şi mai bine, ori facem mămăligă. E rău pentru că suntem doar 10 oameni cu vârste între 40 şi 80 de ani. Aici nu s-au făcut nici cartofii, nici ceapa… trebuie să le cumpărăm de la Hunedoara. Dar, se vede treaba că nu avem cum să ajungem. Speram ca astăzi (ieri – n.red.) să se reînceapă lucrul la o exploatare forestieră şi să se desfacă drumul, dar s-a amânat cu o săptămână începerea lucrului”, declara aseară Sorin Popa, un locuitor al satului care avea aproape 200 de locuitori cu două decenii în urmă, dar care a intrat într-un declin accentuat mai ales după desfiiţarea unităţii militare din apropiere.

Tags