glasul-hd.ro Web analytics

Sport

Luni vom cunoaşte careul de aşi al fotbalului european

La miezul nopţii de joi spre vineri, s-a încheiat primul sfert de finală de la Campionatul European, cel dintre Portugalia şi Polonia. La ora când citiţi aceste rânduri, cunoaşteţi deja rezultatul duelului dintre Ronaldo şi Lewandowski, cel care a stabilit prima semifinalistă de la Euro 2016.

Dacă Polonia s-a prezentat la această întâlnire după un parcurs bun în grupă, cu două victorii (la Ucraina şi Turcia) şi un egal cu campioana mondială Germania, plus o calificare la penaltyuri în faţa Elveţiei, Portugalia mai degrabă a dezamăgit: trei egaluri în grupă cu Islanda, Austria şi Ungaria şi un al patrulea tranşat în prelungiri în faţa Croaţiei, echipă care a controlat categoric ostilităţile în acel meci. Dacă portughezii au înregistrat un reviriment sau polonezii (adversarii noştri din viitoarele preliminarii pentru Mondial) şi-au continuat traseul de succes, v-aţi putut lămuri deja.

Finala dinaintea finalei

Astăzi se joacă cel de-al doilea sfert de finală, cel dintre Belgia şi Ţara Galilor. Aici există cu certitudine o singură favorită, după ce am văzut până acum, deşi galezii şi-au câştigat grupa, iar belgienii au terminat abia pe poziţia secundă în a lor. Însă înfrângerea care a costat Belgia prima poziţie a venit în faţa Italiei, poate cea mai bine pusă la punct echipă din punct de vedere tactic de la acest turneu final, în timp ce grupa Ţării Galilor a prezentat deja două dezamăgiri uriaşe. Mai întâi Slovacia, care a făcut figuraţie în optimi în faţa Germaniei, apoi Anglia, învinsa Islandei, uriaşa surpriză nu doar a acestui European, ci şi a ultimilor ani în fotbal.

Finala dinaintea finalei despre care vorbeam opune sâmbătă, încă din sferturi, Germania şi Italia. Cele două sunt pentru Bătrânul Continent echivalentul Braziliei şi Argentinei din Lumea Nouă, adică formaţiile care domină fotbalul din această parte a lumii. Italia şi Germania au împreună opt titluri mondiale şi patru europene, iar în momentul de faţă par cele mai îndreptăţite pretendente la coroana europeană de la această ediţie. E imposibil de dat un pronostic, dar cine scapă din această încleştare şi merge mai departe e posibil să îşi adjudece titlul pe 10 iulie.

În fine, în ultimul sfert de finală, cel de duminică, gazda Franţa înfruntă revelaţia islandeză şi nu rivala istorică Anglia, după cum se aştepta toată lumea. E de văzut dacă Islanda mai are resurse de a trece şi de această favorită sau şi le-a consumat pe toate în victoria epică asupra englezilor.

Sferturi de finală

vineri, 1 iulie, ora 22, Lille:

Belgia – Ţara Galilor

sâmbătă, 2 iulie, ora 22, Bordeaux:

Italia – Germania

duminică, 3 iulie, ora 22, Paris (Saint Denis):

Franţa – Islanda

Tags