glasul-hd.ro Web analytics

ActualitateEconomic

În lungul drum spre insolvenţă, „căruţei” CEH îi cad roţile. Managerii spun că avariile din ultima vreme de la Mintia sunt provocate de lipsa banilor pentru întreţinere

Săptămâna trecută o pală a unei turbine de la Grupul V al Termocentralei Mintia s-a rupt. La începutul acestei săptămâni, Grupul III de la aceeaşi termocentrală s-a oprit accidental, de data aceasta din cauza unui soft neactualizat şi a unor echipamente neîntreţinute corespunzător. Managerul CEH, Michael Melczer, spune că, în cazul în care societatea nu intră în insolvenţă, falimentul este „destinaţia” sigură.

Gerul a pus la treabă atât minerii cât şi energeticienii de la Mintia. A fost nevoie de Termocentrala de la Mintia pentru asigurarea energiei în sistem, în condiţiile în care capacităţile eoliene, foto-voltaice şi hidroenergetice au avut de suferit din cauza frigului prelungit. Pusă să producă la o capacitate mai mare decât cea minimală, cu care a funcţionat mai tot anul trecut, Termocentrala Mintia a dat semne clare de „oboseală”. „Săptămâna trecută s-a rupt o pală a elicei turbinei de la Grupul V. Alaltăieri (luni – n.red.) s-a oprit accidental Grupul III. De data aceasta n-a mai fost vorba de vreo eroare umană (cum se spune că s-a întâmplat la finele anului trecut – n.red.), ci de un soft de calculator care n-a mai fost actualizat din lipsă de bani, dar şi din cauza unor echipamente care nu au beneficiat de o mentenanţă corespunzătoare tot din lipsă de bani”, spune managerul CEH, Michael Melczer.

„Calea” spre insolvenţă, mai lungă decât se credea

Astăzi, Curtea de Apel Alba este aşteptată să se pronunţe în cauza în care Sindicatul „Noroc Bun” din Livezeni (condus de Adrian Jurca) se opune, practic, reintrării CEH în insolvenţă. Complexul a fost scos din insolvenţă, în noiembrie anul trecut, tot prin sentinţă judecătorească în urma demersurilor legale făcute de sindicatul amintit. Din 29 noiembrie şi până în momentul de faţă, toate veniturile realizate de CEH, cu excepţia celor pentru salarii, sunt blocate la „sursă”, neputând fi accesate nici de creditori şi nici de societatea amintită până când se ajunge la o sentinţă privind o nouă cerere de intrare în insolvenţă. „Dacă soluţia pronunţată mâine (azi – n.red.) este nefavorabilă intrării în insolvenţă, asta va însemna o prelungire a agoniei CEH, cu un final previzibil, falimentul. E foarte greu. Toţi creditorii sunt «pe noi», dacă-mi permiteţi să mă exprim astfel”, spune Michael Melczer.

Disponibilizaţii mai aşteaptă

Complexul Energetic Hunedoara nu va putea plăti nici în această lună salariile compensatorii cuvenite celor 840 de angajaţi pe care i-a disponibilizat în octombrie, anul trecut. Conform înţelegerilor cu sindicatele, s-a convenit atunci ca disponibilizaţii care mai aveau un an până la îndeplinirea condiţiilor de pensionare să primească un salariu compensatoriu, cei care mai aveau trei ani, să beneficieze de trei salarii, iar cei care nu se încadrau în condiţiile de pensie într-o perioadă mai scurtă de trei ani să aibă şase salarii compensatorii. Acestea trebuiau achitate lunar, cu începere din decembrie 2016. Nu s-a achitat însă niciun leu. „Dacă nu se reintră în insolvenţă nu sunt soluţii pentru plata acestor bani. Am adus problema şi la cunoştinţa noului ministru al energiei, Toma Petcu”, spune Mircea Crişovan, liderul celui mai numeros sindicat de la Mintia.

Tags

One Comment

  1. Terminati cu prostiile . Softul a fost si inainte si dupa . Chestia cu soft e un moft 🙂 ! Directorii incompetenti ( de la CFR , constructori etc samd ) si implicarea incompetentei politice au dus la aceasta situatie ! Germania opreste centralele nucleare si le incurajeaza pe cele pe carbune iar noi cu carbunele aici le inchidem ! Suntem sanatosi la cap ? 🙁 🙁 🙁