glasul-hd.ro Web analytics

ActualitatePolitică

Lucian Heiuș: „Ludovic Orban reprezintă trecutul și viitorul PNL”

Singurul deputat pe care liberalii hunedoreni au reușit să-l trimită în Parlament, Lucian Heiuș, și-a depus oficial candidatura pentru funcția de președinte al Organizației județene a PNL, într-o competiție care poate să decidă pe termen lung viitorul singurului partid istoric rămas pe scena politică. Pentru liberali, următoarele luni pot să dea răspunsul la întrebarea „a fi sau a nu fi”. Un partid aflat în cădere liberă are șansa de a se reafirma ca principala forță politică de dreapta sau de a dispărea din atenția electoratului după modelul PNȚCD.  În acest context, miza alegerilor, atât la nivel județean cât și la nivel central, este imensă, iar responsabilitatea celor care își asumă în acest moment un proiect politic este pe măsura mizei.

Rep.: Prima întrebare, chiar dacă riscăm să „omorâm” interviul, va lămuri, sper, curiozitatea cititorilor. De ce v-ați înscris în competiția pentru șefia PNL Hunedoara?

Lucian Heiuș: Am o responsabilitate față de liberalii hunedoreni și mai ales față de un grup de primari ai PNL cu care am pornit pe un drum în urmă cu aproape un an. Ar fi un gest de lașitate din partea mea să nu-mi asum acum poziția de președinte. Cred că este de notorietate faptul că am inițiat, cu un grup de liberali, un proiect care m-a adus în poziția de deputat. Parte în acel proiect era să preiau și conducerea partidului înainte de alegeri. Conjunctura a fost atunci de așa natură încât a fost adus din județul Alba un președinte interimar în persoana lui Florin Roman. Acum, dacă echipa cu care am pornit la drum vrea să continuăm proiectul politic, eu sunt gata să-mi asum poziția de președinte într-o echipă liberală unită.

Definiți, vă rog, ce înseamnă pentru liberali „echipă unită”. 

Întrebarea pare malițioasă. Cu toate astea, eu sunt convins, și viitorul va demonstra asta, că liberalii hunedoreni pot să strângă rândurile și să treacă peste micile orgolii și anumite interese personale care au divizat în ultimul timp partidul și au dus la eșecul din ultimele două runde de alegeri (cele locale și cele parlamentare – n.red.). PNL Hunedoara a trecut prin două șocuri la intervale foarte scurte de timp. Pe de o parte, un șoc inerent în momentul fuziunii cu PDL și pe de altă parte „decapitarea” partidului în urma problemelor pe care le-a avut fostul președinte Mircea Moloț. S-a creat astfel un vid de putere pe care au încercat să-l umple atât foștii liberali, cât și colegii veniți din PDL. Această competiție internă nu a fost benefică. Rezultatele s-au văzut. Dar PNL este format din politicieni maturi, primari cu multe mandate în spate, foști directori de deconcentrate, oameni de afaceri și angajați care activează cu succes în domeniul privat, medici de marcă, juriști, profesori. Practic, avem în PNL un nucleu foarte puternic, un potențial uman care trebuie doar activat și motivat. Liberalii au reprezentat principala forță politică a județului Hunedoara, bazându-se în mare parte pe aceeași echipă care sper să se implice alături de mine. Sunt convins că putem demonstra că unirea forțelor de dreapta în noul PNL va fi pe termen mediu un proiect politic câștigător.

Multe voci susțin că, la nivel național, se joacă chiar viitorul PNL. Cum vedeți acest viitor?

Sunt convins că toți liberalii vom avea înțelepciunea necesară să reconstruim noul PNL. Ar fi nedrept, în fața istoriei, ca aniversarea a 100 de ani de la cel mai important proiect politic al PNL, făurirea României Mari, la 1918, să găsească partidul în declin. Avem nevoie de un lider cu viziune, un om ancorat în istoria recentă a liberalismului, dar care să fie și un lider capabil să reprezinte viitorul liberalismului în România.  Sunt convins că aceste calități nu se regăsesc decât într-un singur candidat la președinția PNL. Ludovic Orban reprezintă trecutul și viitorul PNL. În acest context, le voi propune colegilor din județul Hunedoara, delegați la Conferința Națională, să-i acorde încrederea lui Ludovic Orban pentru un mandat de președinte al PNL.

Tags