glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Locuitorii cartierului Aurel Vlaicu, cu „jalba-n proţap” la primărie

Zeci de locuitori ai cartierului Aurel Vlaicu din Deva s-au prezentat ieri, la şedinţa legislativului local pentru a solicita administraţiei locale să suspende autorizaţia de construire a unui turn de telecomunicaţii, înalt de 50 de metri, pe strada Livezilor. Autorizaţia de cosntruire a fost anulată prin vot, de consilierii locali, care, suplimentar, au aprobat şi regulamentul de amplasare a antenelor de acest gen pe raza localităţii.

Proprietarii antenelor de emisie recepţie care sunt amplasate pe raza localităţii Deva vor avea bătăi de cap în următoarele şase luni. Membrii legislativului local au aprobat ieri regulamentul de amplasare a antenelor de emisie recepţie, iar potrivit proiectului de hotărâre, cele care sunt deja amplasate vor trebui mutate în următoarele şase luni.

O construcţie „monstruoasă”

Nemulţumirile locuitorilor din cartierul Aurel Vlaicu din Deva au pornit de la faptul că în urmă cu doi ani Primăria Deva a emis o autorizaţie de construire a unui turn înalt de 50 de metri în curtea unei case de pe strada Livezilor, unde vor fi amplasate antene destinate televiziunii, telefoniei mobile şi internetului. Cu toate că în prezent există un proces în instanţă înaintat de locuitorii zonei respective, aceştia au solicitat şi ajutorul consiliului local pentru anularea autorizaţiei de construire, motivând că radiaţile emise le va afecta în timp starea de sănătate, iar beneficiarul investiţie nu a solicitat şi acceptul vecinilor. „Prezenţa noastră aici este un apel disperat pentru dreptul la o viaţă sănătoasă. Peste noapte au făcut o construcţie monstruoasă şi ne spun că nu au nevoie de acceptul vecinilor. Problema noastră este că se pune în pericol sănătatea cetăţenilor, din cauza undelor electromagnetice şi există riscul îmbolnăvirii de cancer. E ca şi cum ai picura otravă”, a spus doctorul Gheorghina Lungu, locuitoare a acelei zone. Beneficiarul investiţiei este SN RADIOCOMUNICAţII SA din Timişoara, iar reprezentanţii societăţii susţin că au autorizaţiile necesare pentru construirea antenei. Consilierii locali au aprobat anularea autorizaţie, cu toate că secretarul primăriei, Augustin Socol, le-a atras atenţia că acest lucru nu este de competenţa consiliului local şi există riscul ca Prefectura să solicite anularea hotărârii pe motiv de nelegalitate.

Jos antele de emisie recepţie!

Membrii legislativului local al Devei au aprobat, la propunerea consilierului Vasile ţonea regulamentul de amplasare a antenelor de emisie – recepţie pe teritoriul municipiului Deva. Potrivit actului administrativ antenele nu vor mai putea fi amplasate la o distanţă mai mică de o mie de metri de zonele de locuit. Consilierii locali au aprobat şi desfiinţarea antenelor montate pe raza municipiului Deva, care nu respectă prevederile actului administrativ aprobat ieri. Cu alte cuvinte proprietarii antenelor montate în Deva, au termen de şase luni să le mute la o distanţă de cel puţin o mie de metri, pe cheltuiala proprie, altfel vor fi sancţionaţi. Reautorizarea pe un alt amplasament se va face cu scutirea de plată a taxei de autorizare.

Şedinţa de ieri nu a fost lipsită de replici acide, între membrii legislativului local. Consilierul PSD Vasile ţonea nu s-a dat în lături de la un schimb de replici usturătoare cu fostul viceprimar al Devei, Marcel Morar. ţonea a ţinut morţiş să-i facă reclamă negativă primarului Mircia Muntean, iar în apărarea acestuia a sărit Morar. Discuţii au fost şi la suplimentarea ordinei de zi cu proiectele iniţiate de edilul devean. La propunerea consilierilor USL, proiectele de hotărâre propuse consilieri au fost supuse spre aprobare înaintea celor introduse pe ordinea de zi de primarul Devei, iar după aprobarea acestora aleşii PSD şi PNL au cerut o scurtă pauză de consultări. Pentru că nu mai mizau pe majoritatea necesară respingerii acestor proiecte consilierii USL au decis să se retragă, iar din acel moment şedinţa nu a mai putut avea loc din cauza lipsei de cvorum.